Informații despre orașul BrăilaIstorieRecomandăriSusținem și promovăm

Istoricul Brăilei – Episodul LXXXIV

În perioada 1900 – 1909 s-au înfiinţat în Brăila 85 de societăţi comerciale şi industriale.

Se crează sindicatul mincitorilor, condus de Ştefan Grigoriu.

Suprafaţa oraşului era în anul 1909 de şase milioane metri pătraţi, cele 116 străzi au 68 de kilometri lungime, multe sunt pavate, există 11 pieţe, 5 hale şi 2 monumente, dar bufetul din Grădină ia foc.

hotelul-din-gradina-monument

După se consilierul Primăriei Naum Petre, lasă în 1898 suma de 10000 lei pentru cumpărarea unui ceas public cu 4 cadrane, acesta soseşte de la Viena în 1909, împreună cu plăcile pentru soclu ( 11,5 m înălţime ) şi montat în piaţa Tiriplic.

Ceasul a fost renovat în 1968, când s-a înlocuit cu ceasul de la biserica”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, amlasându-se în vârf secera şi ciocanul. Altă reparaţie a suportat în anul 2003, când se zvonea că ar fi fost vândut. Adevărat simbol al oraşului, unde s-au întâlnit zeci de mii de brăileni.

ceasul-din-centru-poza-veche

ceasul-din-centru-imagine-veche

Mecanicul Ştefan Alămaru construieşte un planor cu aripi duble, executând câteva zboruri în munţii Măcin. Ernest Grunbaum construieşte un avion în miniatură şi un planor, reuşind câteva zboruri planate tractat de un automobil.

În octombrie, primarul Dimitrie Ionescu primeşte de la Carol I, ordinul „Coroana României” cu grad de comandor, pentru merite deosebite ca părinte al urbei.

Începe construirea unui cheu, înalt de 5,5 metri, lung de 716 metri.

portul-din-braila-poza-veche

84e

 

În anul 1910 la Brăila sunt 10 bănci, 64.000locuitori ( evrei, greci, turci, ruşi, italieni, sârbi, francezi ), 5 tipografii, 7 librării, 31 de periodice, 18 automobile, 17 biserici ( 11 ortodoxe ), 28 şcoli ( 14 particulare pe etnii), multe societăţi culturale, din oraş erau plecaţi la studii 80 de studenţi ( 20 în străinătate).

presa-veche-braila

Pe 27 mai, începe marea grevă a celor cinci mii de căruţaşi, li se alătură muncitorii din oraş conduşi de Ştefan Gheorghiu, Panait Istrati, Şt. Grigori şi ND Cocea ; se produc arestări.

În port au intrat 7000 de vase, portul Brăila avea 100 de nave de servitute, este cel mai bun an de activitate al Bursei cu 1,4 milioane tone cereale la export.

VA URMA

Comentarii

comentarii

Tags

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și următorul articol
Close
Back to top button
Close
Close