Cultură și personalități localeInformații despre orașul BrăilaIstorieRecomandăriSusținem și promovăm

Istoricul Brăilei – Episodul XC

În anul 1915, pe lângă liceul N. Bălcescu, funcţionează Şcoala elementară comercială de 3 ani, se înfiinţează Gimnaziul Comercial de Băieţi, pe str. Portului nr. 15

Strada Portului
Strada Portului

Perpessicius este funcţionar la biblioteca Academiei, apoi intră la Şcoala de ofiţeri de rezervă din Dealul Spirii. Va fi locotenent la Regimentul 38 Infanterie Brăila, în octombrie este rănit în luptele din Dobrogea, la mâna dreaptă.

Pe 15 iunie 1915, Panait Istrati se însoară cu Enta St. Gheorghiu, născută Malcos, locuiesc pe str. Roşiori nr. 30., Istrati pleacă în Elveţia.

panait-istrate

Are loc întrunirea Ligii Culturale, cu Vasile Lucaciu, N. Filipescu, B.Ş. Delavrancea şi O. Goga

Pe 26 iunie, Societatea „fiii apărători ai patriei”, cere împropietărirea veteranilor de război şi a văduvelor.

Grevă generală pe 2 august, urmată de greva muncitorilor din port, legătura pe apă spre Galaţi se făcea cu nava „Principele Mircea”.

nava-principele-mircea

Se naşte Radu Portocală, medic virusolog de notorietate europeană (viitor primar şi deputat de valoare), primar era Nistor Filoti.

Marina militară se antrenează pe Dunăre, navele Flotilei fiind o forţă de temut : cele 4 monitoare şi 8 vedete fluviale, va conlucra cu navele ruseşti ( 3 canoniere ), oprind coborârea Flotei austro – ungare.

Pe 28 octombrie 1914, „Venerabilul” Anton Theodoridi – maestrul lojii masonice „farul ospitalier”, scrie Marelui Orient al Franţei, cerând aprobarea de a intra în adormire.

Intră în oraş trupele germane (23 decembrie ora 12.30), Divizia „Von der Goltz” începe ocuparea oraşului.

 

VA URMA

Comentarii

comentarii

Tags

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și următorul articol
Close
Back to top button
Close
Close