luni, iunie 21, 2021

Sezonul căpușelor: de ce sunt periculoase, cum să te ferești și ce faci dacă ai fost mușcat

Important de Citit

Sezonul căpușelor: de ce sunt periculoase, cum să te ferești și ce faci dacă ai fost mușcat

Înțepăturile de căpușe sunt frecvente mai ales în lunile mai-iulie, când sunt înregistrate cele mai multe cazuri. Riscul este crescut în zonele împădurite și pe pajiștile din preajma pădurilor. Căpușele mai pot fi aduse în casă sau grădina de câini sau pisici, care sunt expuși când aleargă prin iarbă.

Cum recunoști mușcătura de căpușă?

De obicei, mușcăturile de căpușe sunt nedureroase și există posibilitatea ca oamenii să nu sesizeze că au fost mușcați decât atunci când încep să apară diferite simptome. În momentul în care mușcă, este eliberată o substanță anticoagulantă și antiinflamatoare care reduce durerea, motiv pentru care mușcăturile de căpușe nu dor.

Căpușele preferă zonele calde și umede de pe corp, acestea migrând de obicei către zona inghinală, axile și păr. Când ajunge în aceste locuri, căpușa își introduce capul sub piele și începe să se hrănească cu sânge.

Îndepărtarea cât mai precoce (în maxim 24 de ore) a căpușei poate preveni infectarea. Pentru îndepărtarea ei este nevoie de o pensetă. Se apucă ferm căpușa cu ajutorul pensetei, cât mai aproape de piele, aceasta nu se apucă niciodată de corp, și se trage cu o mișcare constantă de capul căpușei pentru a o scoate. Dacă se apasă pe corpul insectei, există pericolul ca, prin strângere, insecta să lase mai multe bacterii în sângele persoanei mușcate.

Nu te panica dacă în piele mai rămân părți din gura căpușei. Zona se spală cu apă și săpun  și se tamponează cu alcool, pentru a se dezinfecta pielea.

Cum pot fi prevenite înțepăturile de căpușă?

Se aplică un spray special anti căpușe și care se poate pulveriza atât pe piele, cât și pe haine.

Se evită mersul prin iarbă.

Se evită locurile special amenajate pentru câini în parcuri.

Dacă mergeți în excursii sau la iarba verde, se recomandă îmbrăcăminte de culoare deschisă, pentru a se putea observa prezența căpușelor și se recomandă purtarea hainelor lungi care să acopere mâinile și picioarele

După excursie, se face duș sau baie și se verifică întreg corpul de înțepături, apoi se controlează hainele, bagajele, dar și animalele de companie care au mers în excursie.

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -

Ultimile Noutați

O carieră în contabilitate are multe de oferit

Indiferent dacă aveați planificat să urmați o carieră în contabilitate sau pur și simplu explorați tainele meseriei ca și...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -

Comentarii

comentarii