luni, iunie 21, 2021

Istoricul Brăilei – Episodul LXXXVII

Important de Citit

1912 – an ploios, populaţia oraşului – 65711 locuitori, primar este N.Th. Faranga.

Conform satisticii Academiei, la Brăila apăreau 31 de periodice.

În oraş sunt 46 de fabrici, printe care Fabrica de spirt şi celuloză Lazăr Predinger, Fabrica de ciment I.G. Cantacuzino, Rizeria Română, Fabrica de cărămidă Cristache Ganea , Fabrica de cuie N. Chercea, Fabrica  de paste făinoase Ambatis etc.

FABRICA-DE-CIMENT-1

Între Vadul Cazărmei şi str. Pontonierilor, pe str. Rizeriei nr. 2 s-a început construcţia fabricii automate de făină Valerianos & Lykiardopoulos ce funcţiona sub formă de societate în nume colectiv, având ca patroni pe: Spiru şi Theodor Lykiardopoulos, Spiru, Stavru şi Foti Valerianos.

MOARA

Construită pe o suprafaţă de 1,1 ha, pe 5 niveluri, deservită de o maşină cu aburi de 1350 CP. Capacitate max.  – 40 de vagoane/zi, după 1930 de produceau 25 vagoane de făină în 24 de ore.

Minovici este director general al Serviciului Sanitar al României, se ridică biserica Sf. Ioan Botezătorul.

Artistul comic C. Tănase joacă la Brăila, P. Istrati publică schiţe în „Calendarul muncii”, pe 1 oct. 1912 are loc evenimentul cinematografic – reprezentarea filmului naţional „Independenţa României, Războiul româno-ruso-turc 1877-1878”.

Se lucrează la calea ferată – de la Şantierul naval spre moara Violatos, se constituie „Uniunea muncitorilor din porturi”.

Comandorul Constantin Mănescu  prezintă un studiu pentru înfiinţarea unui doc plutitor, pentru reparaţiile navelor, la Căpitănia Brăila fiind înregistrate 235 şlepuri, 37 remorchere şi 13 elevatoare.

Pe 12 iulie se înfiinţează „Banca Sindicatului Agricol”, care sprijină dezvoltarea agriculturii şi comerţului.

Loja masonică are 39 de membri.

Începe construcţia Castelului de apă, din beton armat, cu un diametru de 28 m, cu parter şi 4 etaje, înalt de 32 m. Proiect al ing. Ghermani – aprobat de Consiliul Tehnic prin Jurnalul nr. 160/15 iunie 1912. Folosit ca rezervor de apă potabilă şi regulator de distribuţie a apei către oraş prin două conducte de 4o cm, alimentate de două pompe ce aduceau apa de la uzină la castel. Practic s-a folosit doar o conductă cu o pompă de 600 mc/oră.

 

CASTELUL-DE-APA-BRAILA

CASTELUL-DE-APA

Se construieşte casa Embericos, pe str. Belvedere nr. 1 ( azi Casa Colecţiilor de Artă ), casa Varlaam, pe str. I.L. Caragiale nr. 3 ( azi galeriile „Emilia Dumitrescu” ), Liceul Sanitar, pe blv. Cuza nr. 71, casa Panteli pe str. Mărăşeşti nr. 3, casa Irimia, pe str. Polonă nr. 22 ( azi Cămin de bătrâni ), casa Manos, pe str. C.A. Rosetti nr. 2, casa Leonte Moldovan, pe str. Ana Aslan nr. 21.

Funcţionează grădiniţa de copii nr. 1, pe str. Călăraşilor nr. 87.

CASA EMBERICOS - 2016
CASA EMBERICOS – 2016

CASA VARLAAM - 2016
CASA VARLAAM – 2016

VA URMA

Comentarii

comentarii

Articolul precedentBrăila – Vedere generală din 1905
Articolul următorBancul Zilei
- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -

Ultimile Noutați

O carieră în contabilitate are multe de oferit

Indiferent dacă aveați planificat să urmați o carieră în contabilitate sau pur și simplu explorați tainele meseriei ca și...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -

Comentarii

comentarii