luni, mai 29, 2023

Ai carte, ai parte

Important de Citit

Cărţile ocupă un loc special în viaţa noastră şi, de aceea, UNESCO a hotărât în 1995 în cadrul Conferinţei generale de la Paris că trebuie să le serbăm în mod oficial. Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor este un eveniment anual, organizat prin intermediul UNESCO, pentru a promova lectura, publicarea de cărţi, dar şi drepturile de autor.

Ideea unei astfel de aniversări a apărut din 1923, când mai mulţi spanioli iubitori de carte au dorit să îl omagieze pe Miguel de Cervantes. În 1995, la Conferinţa generală de la Paris, UNESCO a decis ca 23 aprilie să rămână data aniversării internaţionale, deoarece conform calendarului gregorian, în această zi sărbătorim naşterea şi moartea lui William Shakespeare (acesta s-a născut pe 23 aprilie 1564 şi a murit pe 23 aprilie 1616), Vladimir Nabokov (n. 23 aprilie 1899), Manuel Mejía Vallejo (n. 23 aprilie 1923), dar şi ziua în care a murit creatorul lui Don Quijote, Miguel de Cervantes (a murit pe 22 aprilie, dar a fost înmormântat pe 23). Tot pe 23 aprilie au trecut la cele vesnice şi scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega, englezul William Wordworth, francezul Jules Barbey d’Aurevilly.
La această dată, în aproape toate ţările lumii au loc acţiuni de omagiere a cărţii, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor şi, implicit, a cititorilor. Sunt organizate expoziţii de carte, lecturi publice şi multe astfel de manifestări menite să încurajeze şi să popularizeze lectura. În țara noastră, ziua de 23 aprilie a fost declarată, prin Hotărâre de Guvern, „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că, începând cu 2005 la data de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.

Pentru a marca această zi Secția Împrumut pentru Adulți a Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila organizează în perioada 21 aprilie – 8 mai 2022, expoziția documentară intitluată “Ai carte, ai parte”.
Expoziția este realizată de Silvia Iacob, bibliotecar.

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Vernisaj expoziție pictură

Iubitorii de artă sunt invitați joi, 25 mai 2023, la ora 18:00, la sediul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” din...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -