luni, mai 29, 2023

Dealurile de Ciocolată

Important de Citit

  Dealurile conice care se înalţă parcă subit din pământ pe o insulă din Filipine capătă culoarea ciocolatei în anotimpul uscat.

Travelers-Guide-to-Bohol-Chocolate-Hills-braila portal

La prima vedere, Dealurile de Ciocolată de pe Insula Bohol, aparţinând Filipinelor, par artificiale, rezultat al unor prodigioase eforturi omeneşti, nicidecum o creaţie a naturii. Sute de coline conice sau mai rotunjite la vârf se înalţă în grupuri una în spatele alteia, precum căpiţele de fân pe câmp. Coastele lor sunt acoperite cu ierburi aspre, care în anotimpul uscat, din luna februarie până în mai, sunt atât de arse de soare, încât dealurile par învelite în ciocolată. Apoi încep ploile tropicale torenţiale, care readuc vegetaţia la viaţă şi redau peisajului o culoare verde, strălucitoare.

Bohol face parte din Arhipelagul Visaza, aflat în inima Filipinelor. Mare cam cât Mallorca, insula deţine un loc aparte în istoria ţării, deoarece aici a fost semnat, în 1565, primul documet oficial între insulari şi regatul spaniol. Un şef local, Datu Sikatuna, a încheiat un tratat de prietenie cu Miguel Lopez de Legazpi, reprezentantul regelui Filip al II-lea al Spaniei, de la care provice şi numele ţării. Cei doi au parafat această înţelegere bând un vin amestecat cu propriul lor sânge, picurat în cupe din tăieturi făcute la încheietura mâinii. De atunci tratatul este numit „Pactul Sângelui”.

dealurile-de-ciocolata3-braila-portal  Dar pentru filipinezii din zilele noastre Bohol este înainte de toate tărâmul Dealurilor de Ciocolată; 1268 de coline cu versanţi abrupţi se ridică „umăr lângă umăr” pe un platou din centrul insulei, având înălţimi ce variază între 30 şi 100 m.

Nimeni nu ştie cu certitudine cum s-au format, dar se poate ca ele să fie pur şi simplu rezultatul milioanelor de ani de eroziune provocată de ploaie. Neobişnuit la aceste dealuri este deopotrivă faptul că, spre deosebire de alte regiuni similare, aici nu există aparent nici unul dintre sistemele de peşteri care se dezvoltă în acest tip de zonă calcaroasă.

Lacrimile Uriaşului Conform unei legende locale, conurile şi cupolele Dealurilor de Ciocolată sunt lacrimile unui uriaş ce şi-a plâns dragostea neîmpărtăşită.

Folclorul insularilor oferă alte explicaţii pentru originile Dealurilor de Ciocolată . Într-una din legende, dealurile sunt rezultatul lupei între doi uriaşi furioşi, care zile de-a rândul au aruncat unul în altul cu stânci. Istoviţi, s-au împăcat şi au părăsit insula buni prieteni, lăsând stâncile acolo unde au căzut. O altă legentă povesteşte că uriaşul Arogo, foarte îndrăgostit de o muritoare pe nume Aloya, a hotărât s-o răpească. Dar fata i-a respins avansurile şi, nefericită s-a stins, iar Dealurile de Ciocolată sunt lacrimile uriaşului îndurerat.

Sursă: Descoperiţi minunile lumii

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Vernisaj expoziție pictură

Iubitorii de artă sunt invitați joi, 25 mai 2023, la ora 18:00, la sediul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” din...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -