marți, mai 18, 2021

Sfaturi pentru îngrijirea animalelor de companie

Important de Citit

Animalele de companie sunt animalele domestice pe care omul le întreține și le îngrijește în preajma căminului pentru a comunica și pentru a primi emoții pozitive. De obicei manifestă o atitudine tolerantă față de om. Prin aceasta se deosebesc de animalele de gospodărie, întreținute în mod special pentru munca fizică depusă și bunurile alimentare și materiale furnizate.

Căţeii şi pisicile sunt cele mai frecvente animale de companie alese de om în general dar mai ales de către copii.

O relaţie afectivă între patruped şi stăpân începe cu o toaletă curată.

BAIA

În ciuda miturilor, atât căţeii cât şi pisicile au nevoie de o baie regulată. Însă, fiţi atenţi deoarece câinii nu trebuie spălaţi cu şampon pentru oameni deoarece nu are un pH adecvat şi nici substanţe potrivite. images

Chiar dacă pisicile, teoretic, se feresc de apă ele se vor obişnui după câteva încercări, cu o blană curată. Există unele mituri ce spun că în firele de păr ale pisicilor există nişte vitamine ce se pierd odată cu baia, ceea ce este 50% adevărat căci aceste vitamine sunt deteriorate din cauza alimentaţiei nepotrivite.

Ca să îi puteţi realiza o baie pisicii dumneavoastră îi puteţi administra o pastilă de calmare ce se găsesşte la orice farmacie veterinară.

Regulă generală şi pentru câini şi pentru pisici cu blană multă: înainte de îmbăiere periaţi foarte bine patrupedul pentru a elimina părul în exces iar după baie administraţi substanţe împotriva puricilor.

CÂT DE DES SPĂLĂM ANIMALELE DE COMPANIE?

grooming11Răspunsul este simplu şi în funcţie de caz. Dacă animalul tău de companie locuieşte împreună cu tine, în aceeşi cameră atunci igiena lui este foarte importantă şi deci spală-l cât de des, mai ales dacă îl scoţi zilnic afară.

Dar în general căţeii trebuie spălaţi la un interval de aproximativ 2 săptămâni.

 

HRANA

Căinele

Pentru a preveni formarea tartrului si a plăcii bacteriene îi puteţi da căţelului dumneavoastră biscuiţi tari precum şi alte produse special create în acest scop care, atunci când sunt roase, au un efect abraziv ce ajută la curăţarea dinţilor.

Câinele poate fi hrănit atât cu produse de origine vegetală cât şi animală, fiind omnivor.

Carnea de pui sau de vită este recomandată de nutriţionişti, mai puţin cea de porc. Ocazional, peştele aduce un supliment atât de necesar de fosfor, calciu şi alte minerale.

slide1_natural_pet_food_dog_cat

Un alt component de bază în alimentaţia câinelui sunt ouăle, care au o valoare nutritivă ridicată şi sunt uşor digerabile. În amestec cu laptele sau iaurtul, acestea oferă organismului un aport ridicat de vitamine din compelxul B, vitamina D, E, E, etc. Pe cât posibil va fi evitat consumul de albuş în exces, deoarece acesta conţine toxine şi este mai greu digerabil.

Legumele ca morcovii, fasolea verde, ardeii graşi, roşiile sau sucul de roşii, se pot adăuga cu pondere în raţia câinilor datorită vitaminelor şi conţinutului bogat în fibre care reglează şi uşurează tranzitul intestinal. Dintre legume, nu sunt însă recomnadate: fasolea uscată, excesul de cartofi, gogoşarii iuţi, varza.

Pisica

Fiind un animal de pradă, carnea va fi printre preferate întotdeauna în alimentaţia pisicii tale.

Pisica “citeşte” cu ajutorul mirosului astfel ea va consuma orice miroase a carne.

Dacă pisica ta are un stil de viaţă sedentar sau este sterilzată nu este tocmai indicat să îi laşi mâncare în permanenţă.

Dacă pe câini îi mai păcălim cu oase sau alte resturi de mâncare, la cat-food-650x499pisici nu prea este valabil acest aspect. Conservele şi grăunţele de pisici rezolvă problema şi poţi din când în când sa îi mai dai peşte crud dar fii atent la cantitate pentru că ea nu se va opri din mâncat decât până la regurgitare.

În niciun caz, pisicile nu pot fi vegetariene pentru că organismul lor nu poate sintetiza vitaminele și alți nutrienți esențiali decât din carne. În cazuri extreme, pisica poate suporta și o dietă bazată pe proteine vegetale, dar are nevoie și de proteină animală, altfel sănătatea ei se va deteriora.

 

În concluzie dacă îi asiguri animalului de companie un meniu variat în proteine, igienă, afectivitate şi ieşiri dese îi oferi toate nevoile esenţiale.

Comentarii

comentarii

Articolul precedentCetatea Brailei
Articolul următorIstoricul Brăilei – Episodul XXII
- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -

Ultimile Noutați

Ateliere pentru copii la bibliotecă

Bună ziua, În era în care tehnologia este în continuă dezvoltare, scrisul la tastatură câștigă tot mai mult teren în...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -

Comentarii

comentarii