sâmbătă, iunie 19, 2021

ARTIŞTI ROMÂNI PE SCENELE EUROPENE, ARTIŞTI EUROPENI PE SCENELE ROMÂNEŞTI

Important de Citit

Articol de Ana Maria Zlăvog

Vineri, 1 iulie 2016, începând cu ora 11, la Muzeul Brăilei „Carol I”Galeria de Artă „Gheorghe Naum”  din Piaţa Traian, nr. 3, cu intrare prin str. Calea Galaţi, prezintă publicului brăilean vernisajul expoziţiei de fotografii şi afişe din secolul al XIX-lea, ARTIŞTI ROMÂNI PE SCENELE EUROPENE, ARTIŞTI EUROPENI PE SCENELE ROMÂNEŞTI , realizată de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Iaşi. Expoziția a fost prezentată și la Paris, în martie 2015, la Maison d’Europe et d’Orient, în cadrul Festivalului European „l’Europe des Théâtres”.

Realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român din Paris, expoziţia valorifică patrimoniul cultural specific atelierelor de lucru aparținând unor renumiți colecționari și artiști ai epocii premoderne din Paris, Berlin, Bucureşti, Iaşi (Nadar şi Paul Boyer la Paris, Franz Mandy la Bucureşti, Nestor Heck la Iaşi) etc. Protagoniştii colecției de afișe și fotografii de epocă sunt actori români sau străini, unii celebri, precum Matei Millo sau Sarah Bernhardt, venit de patru ori în România, la Bucureşti şi Iaşi, pentru a imortaliza frumusețea artei, culturii și literaturii europene-în general, și a celei românești, în special, precum și spectaculozitatea interculturală, răsunătoare, a scenei, a teatrului, a operei și operetei, dând naștere unui dialog cultural de excepție. Pentru a reface, în scop estetic , după aproape două secole, traseele trupelor ambulante de teatru premodern și atmosfera culturală de altădată, expoziţia ARTIŞTI ROMÂNI PE SCENELE EUROPENE, ARTIŞTI EUROPENI PE SCENELE ROMÂNEŞTI va fi în acest an itinerată în ţară.

La Brăila, expoziţia va fi deschisă până pe 31 iulie 2016, la Muzeul Brăilei „Carol I”.

 

Comentarii

comentarii

Articolul precedentZiua Muzicilor Militare la Brăila
Articolul următorBancul Zilei
- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -

Ultimile Noutați

O carieră în contabilitate are multe de oferit

Indiferent dacă aveați planificat să urmați o carieră în contabilitate sau pur și simplu explorați tainele meseriei ca și...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -

Comentarii

comentarii