miercuri, iunie 7, 2023

Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclee

Important de Citit

11703343_10206343282436185_6456948642450568156_n

184 de artiști de pretutindeni s-au înscris la Ediția Jubiliară 2015 a Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclee,  care începe la 28 iulie și se încheie pe 9 august. Din rândul acestora, prestigiosul Juriu Internațional prezidat de Mariana Nicolesco îi va desemna pe laureații din acest an. Din Juriu fac parte Marco Balderi din Italia, personalitate cu o carieră strălucită, printre altele fost Director al Festivalului Puccini de la Torre del Lago și în prezent Director Artistic al Operei din Seul, colaborator permanent al Festivalului și Concursului Darclee ;  Baoyi Bi, mezzosoprană, figură marcantă în domeniul muzicii de operă în China, Profesor la Opera Center of Central China Normal University, prezentă la mai multe ediții ale Concursului Darclée și la Master Classes ;  Eugenio Girardi din Italia, scenograf și autor a minunate costume pentru spectacole de operă în marile teatre internaționale;  Josef Hussek din Austria, prestigios director de teatre de operă: Hamburg, Viena, Director Artistic al Festivalului de la Salzburg și acum Consilier al Festivalului de Paște creat de Herbert von Karajan;  Stanislaw Daniel Kotlinski din Polonia, bariton, profesor doctor la Academia de Muzică din Gdansk și la Hochschule für Musik und Theater din München;  Stephan Poen din Israel, Doctor în Medicină și Doctor în Muzicologie, conferențiar pe tema artei lirice, binecunoscut publicului larg;  Felix Serraclara din Spania, bariton, regizor, producător de spectacole de operă și organizator de turnee lirice; în fine,  Flavio Trevisan din Italia, regizor a nenumărate spectacole de operă de succes în Europa, America de Sud și Asia.

Programul ediţiei 20 a Festivalului-Concurs „‘ este de o mare bogăţie: Marţi, 28 iulie 2015  – Deschiderea Festivă şi Concertul Inaugural, cu participarea sopranei Adela Zaharia şi a basului Bogdan Taloş, laureaţi ai Concursului „Darclée”, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici. Sâmbătă, 1 august 2015 conferinţa susţinută de dr. Stephan Poen, intitulată „20 de ani de glorie a Artei Cântului”, însoţită de videoproiecţii despre evenimentele „Darclée” prezentate la Reuniunea UNESCO de la Paris şi cu arii interpretate de soprana Mariana Nicolesco. Duminică, 2 august 2015 – Concertul „Reîntâlnire cu talente revelate de Concursul Darclée”, cu baritonul Alvaro Lozano, laureat al Marelui Premiu „Darclée” şi invitaţii săi. Marţi, 4 august şi miercuri, 5 august 2015 etapa finală a competiţiei, cu public, acompaniază Orchestra Festivalului „Darclée”; Vineri, 7 august  2015 opera „L’Elisir d’amore” de Gaetano Donizetti, cu soprana Silvia Micu, tenorul Ionuţ Hotea, baritonul Alvaro Lozano, basul Zoltan Nagy şi soprana Mihaela Alexa, Corul Filarmonicii „George Enescu”, directorul corului Iosif Ion Prunner şi Orchestra Festivalului „Darclée” – dirijor Marco Balderi; Sâmbătă, 8 august 2015 Concertul Extraordinar de pe Esplanada Dunării „Două decenii în lumea capodoperelor” susţinut de laureaţi ai Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclée”, de Corul Filarmonicii „George Enescu”, directorul corului Iosif Ion Prunner şi de Orchestra Festivalului „Darclée” dirijată de Marco Balderi. Duminică, 9 august 2015, în teatrul în care Hariclea Darclée debuta la 1881 (n.red. Azi, Teatrul „Maria Filotti”) are loc Ceremonia decernării premiilor şi Concertul de Gală al Laureaţilor, acompaniaţi de Orchestra Festivalului „Darclée”, din nou sub bagheta maestrului Marco Balderi.

Mulţumim tuturor celor care au sprijinit organizarea Ediţiei Jubiliare a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto <Hariclea Darclée>: Fundaţia Darclée, Fundaţia Internaţională Ateneul Român, Ministerul Culturii, Primăria Brăila, Consiliul Local Municipal, Teatrul Municipal, Consiliul Judeţean, Prefectura, Centrul de Creaţie şi suntem mândri de aprecierea exprimată de Josef Hussek, director al Festivalului de la Salzburg: <Nu cunosc nici un alt concurs de canto care să se plaseze în toate momentele şi manifestările sale la un nivel atât de înalt ca acela dedicat memoriei Haricleei Darclée. Această manifestare e mai mult decât un concurs de canto obişnuit, este totdeodată competiţie, Master Class şi adevărat festival al muzicii. Iată ce o face incomparabilă şi unică>”  – a adăugat Mariana Nicolesco.

 

SURSA: braila2015.ro si brailachirei.wordpress.com

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Cum să te ferești de agresorii online!

Cum să te ferești de agresorii online! Există câteva sfaturi utile pentru a vă feri de agresorii din social media: Ignorați...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -