luni, octombrie 2, 2023

Foto-expoziția „Călătorie în lumea peștilor”

Important de Citit

 

Foto-expoziția „Călătorie în lumea peștilor” – deschisă în perioada ianuarie – februarie 2015, la Muzeul Brăilei ”Carol I” – Secția Ştiințele Naturii (Parcul Monument).Foto-expoziţia a fost deschisă astăzi, 20 ianuarie 2015.

Expoziția oferă vizitatorului prilejul unei expediții imaginare prin apele mărilor, oceanelor și fluviilor de pretutindeni pentru a descoperi o lume plină de taine, cu totul aparte – Lumea peștilor. Informațiile din textele de specialitate despre sistematica peștilor, biometrie, reproducere, ecosistemul și ariile de răspândire sau importanța economică, oferă o documentare completă asupra varietății speciilor, modului de viață dar și asupra importanței fiecărei specii în parte.
Din cele mai vechi timpuri, omul a fost fascinat de întinderile nesfârșite de ape care-l atrăgeau dar și înfricoșau totodată. Chiar și astăzi, după atâtea secole de cercetare, oamenii de știință recunosc faptul că mările și oceanele ascund în continuare o lume enigmatică, prea puțin cunoscută.
10896909_774641049276799_5917834096747073332_nDintre toate viețuitoarele subacvatice, pe lângă animale, peștii au avut -și mai au încă- o deosebită importanță pentru oameni. Deoarece pescuitul este una dintre cele mai vechi îndeletniciri, o dată cu aceasta a început și cunoașterea speciilor de pești și a modului lor de viață. Deasemenea, cunoaşterea profundă a biologiei şi fiziologiei peştilor face posibilă lămurirea multor mistere privind viaţa peștilor, cum ar fi migraţiile de hrănire, de reproducere, de iernat etc.
Peștii sunt cele mai vechi animale vertebrate, care s-au adaptat la mediul acvatic. Ei fac parte din Supraclasa Pisces, care cuprinde cea mai mare parte a viețuitoarelor subacvatice.
Datorită multitudinii formelor și mediilor de viață, peștii au fost împărțiți după mai multe criterii: pești cartilaginoși – pești osoși, pești dulcicoli – pești marini, pești reofili – pești stagnofili, pești ovipari – pești vivipari, pești răpitori – pești fitofagi, pești migratori – pești sedentari, pești pelagici – pești bentonici etc.
Unele specii de peşti pot fi întâlnite numai în anumite regiuni geografice (endemismele) iar altele sunt răspândite în mai multe regiuni, sau chiar în mările din întreaga lume.
În privinţa locului de reproducere se observă, de asemenea o mare variabilitate. Astfel, există pești care cresc în apele dulci, dar pentru reproducere migrează în mare (țiparul) și există pești care trăiesc în mare, dar pentru depunerea icrelor urcă pe cursurile superioare ale fluviilor și râurilor (somonul, sturionii). Tot din acest punct de vedere, peştii se pot categorisi în: peşti liofili (își depun icrele pe funduri pietroase), fitofili (depun icrele pe plante sau între plantele acvatice), psamofili (depun pe nisipul şi prundişul de pe fund), cei pelagofili în diferite straturi ale apei şi în sfârşit, cei ostracofili îşi depun icrele în cavitatea paleală a moluştelor.
Există însă şi o categorie aparte de peşti, diferiţi de celelalte specii comune, şi anume peştii abisali. Aceştia trăiesc la adâncimi de peste 1000 m şi adesea prezintă forme groteşti. Condiţiile grele de supravieţuire au determinat unele specii să-şi dezvolte adaptări speciale, lucru ce a dus la evoluţia unor creaturi deosebit de bizare. Însă, cu privire la această categorie de peşti există puţin material documentar, an de an fiind descoperite noi şi noi specii care s-au adaptat în mod uimitor acestui habitat.
De aceea, lumea peștilor este o lume fascinantă, plină de forme și culoare, care ne atrage și ne surprinde de fiecare dată.
(Text: dr. Nicolae Onea, cercetător – şef Secţia Ştiinţele Naturii)

Comentarii

comentarii

Articolul precedent
Articolul următor
- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Nocturna Bibliotecilor la Brăila

Nocturna Bibliotecilor la Brăila Biblioteca Judeţeană Panait Istrati  își deschide larg porţile în seara de vineri, 29 septembrie 2023, între...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -