joi, martie 4, 2021

Biserica Sf. Spiridon

Important de Citit

Modele de unghii la modă 2021

Vrei să descoperi ce modele de manichiură este la modă în 2021? Pentru anul 2021, se fac remarcate câteva...

Alimente bogate în proteine

Căutați alimente bogate în proteine care să vă ofere senzația de sațietate, dar în același timp, să nu conțină...

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila a primit acreditare ERASMUS+

Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) a anunțat de curând rezultatele selecţiei de...
Această biserică a fost atestată documentar în anul 1820, fiind menţionată data de pe un penticostariu al bisericii Blaj, în 1808: “A Sfântului Spiridon  şi am scris eu preot Demitri, 1820, Mart.4”.
Biserica a existat până la mijlocul secolului trecut la intersecţia Bulevardul Independenţei, cu Strada Călăraşilor unde se află astăzi Palatul Telefoanelor.
Biserica a fost sfinţită de părintele Teofilact în anul 1842, cu împuternicirea Episcopiei de la Buzău, de care depindea atunci Brăila.
sf-spiridon 1
Deasupra uşii de la intrarea în biserică se găsea o placă memorială cu următoarea inscripţie din care menţionez:”Această sfântă şi dumnezeiască bisrică cu patronajul “Sf. Spiridon” s-a fondat (este vorba de repararea sa) în anul 1841 în zilele prea înaltului domn Alexandru Dimitrie Ghica V.V. cu binecuvântarea iubitorului de Dumnezeu, Episcop de Buzău D.D. Chesariu şi s-a terminat în 1842 prin stăruinţa şi ajutorul Dlui Mihail Chiriachu şi preotului Dragomir. “La anul 1865 1866 s-a reparat şi s-a zugrăvit sun domnia lui Alexandru Ioan I şi Carol I şi sub păstoria prea Sfântului Episcop de Izmail D.D. Melhisedeee cu fondurile bisericii şi sub supravegherea D-lui Theodor Chiriac, epitropul acestui sfânt locaş”.
biserica-sf-spiridon-braila portal
După cum se observă au fost cel puţin două reparaţii în aproape jumătate de secol (1826-1866), ceea ce denotă că biserica nu avea o construcţie solidă. În curtea sa, era un monument de marmoră care avea sculptată următoarea inscripţie:“A la memoire du Colonel et Chevalier Arnold Iacobson, gouverner dIbrăila”.
Nu se ştie dacă fostul guvernator era înmormântat în curtea bisericii sau monumentul funerar a fost adus din cimitirul aflat în apropiere.
Demn de menţionat este faptul că biserica dispunea de o avere de 60 000 de lei, de o suprafaţă de teren în comuna Roşiori de 5 hectare, cât şi de patru imobile în Brăila. Serviciul religios era efectuat de 3 preoţi şi un dascăl. În anul 1963, autorităţile locale, ale fostului regim comunist au hotărât, demolarea bisericii sub pretextul sistematizării zonei. În realitate aceasta a fost sistematizată un deceniu mai târziu.
Sursa : “Bisericile Brăilei ” Dr. Ionel Ştefan Alexandru

Comentarii

comentarii

Articolul precedentBranişte Lavinia
Articolul următorȘeful
- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -

Ultimile Noutați

Modele de unghii la modă 2021

Vrei să descoperi ce modele de manichiură este la modă în 2021? Pentru anul 2021, se fac remarcate câteva...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -

Comentarii

comentarii