duminică, iunie 20, 2021

Biserica “Sfântului Mare Mucenic Dimitrie”

Important de Citit

biserica-sf.dumitru-brailaAceastă biserică se află în centrul unui cartier celebru al Brăilei, şi anume Brăiliţa. Ea poartă hramul susmenţionat, dar este cunoscută de localnici sub numele simplu de “Sfântul Dumitru”.
Zidirea bisericii, realizată din cărămidă, a început în data de 9 martie 1908 prin strădania unui comitet parohial în frunte cu preotul – paroh Vasile Enăceanu, din care mai făceau parte enoriaşii : Niţă Iuga, Petrache Lipan, Marin Dănilă, Stoica Cristea, Radu Iuga, Stan Arion, Ion Lacea şi Stoica Tătaru, toţi din cartier. Biserica este realizată tot în stil bizantin românesc, sumele necesare fiind strânse de localnicii din cartier dar şi din restul oraşului.

Sfinţirea s-a realizat în data de 26 octombrie 1911, chiar de sărbătoarea hramului de către preasfinţitul episcop al Dunării de Jos Nifon Nicolescu. Pe parcursul anilor au avut unele lucrări de renovare si restaurare ale clădirii şi picturii interioare. Până în 1950 ea era parohia comunei Brăiliţa. Din acest an prin desfiinţarea comunei, a devenit parohie urbană.
Biserica beneficiază de o frumoasă curte unde în anul 1996 i s-a înâlţat la intrare o frumoasă poartă sculptată în stil maramureşan.
Preot – paroh este Sandu Preda, iar preot slujitor Aurel Zaharia.
Biserica se află pe str. Smârdan nr. 89.

Sursa : “Bisericile Brăilei ” Dr. Ionel Ştefan Alexandru

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -

Ultimile Noutați

O carieră în contabilitate are multe de oferit

Indiferent dacă aveați planificat să urmați o carieră în contabilitate sau pur și simplu explorați tainele meseriei ca și...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -

Comentarii

comentarii