sâmbătă, martie 6, 2021

Biserica Mitropoliei Proilaviei “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”

Important de Citit

Vrei ferestre și uși de calitate? Alege Romkomfort!

Tocmai ți-ai achiziționat o casă și vrei să faci o schimbare a ferestrelor tale? Îndrumarea noastră este Romkomfort, cu...

Modele de unghii la modă 2021

Vrei să descoperi ce modele de manichiură sunt la modă în 2021? Pentru anul 2021, se fac remarcate câteva...

Alimente bogate în proteine

Căutați alimente bogate în proteine care să vă ofere senzația de sațietate, dar în același timp, să nu conțină...
webmasterhttp://e-prodesign.net
Fondator Electronic Professional Design, cu o experiență de peste 9 ani în webdesign.
Biserica Mitropoliei Proilaviei
“Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”
braila portal biserica proilaviei mihail si garil braila portalCunoscută şi sub denumirea de Biserica Veche, cu hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” această biserică există cel puţin de la mijlocul secolului al- XVII-lea. Într-un act al Patriarhiei de la Constantinopol în care patriarhul Ioanichie şi sinodul său bisericesc, ridică la 2 iunie 1641, la rangul de Stravopigie biserica “Sf. Nicolae” din Izmail, aşa cum s-a mai arătat, în mod cert, la Brăila există o biserică metropolitană, pentru că nu se putea înălţa alta în grad, dacă la Mitropolia Proilaviei nu exista o biserică.
Biserica a durat două secole, în anul 1846, ca fiind părăsită din cauza stricăciunilor produse de surparea malului Dunării. Descrierea bisericii este prezentată de către Nae A. Vasilescu, fiind realizată pe baza unor mărturii ale unui fost dascăl la biserica mitropoliei, Ioan Penescu, ce apoi a devenit preot în Brăila. De la el aflăm că biserica era de lemn, cu o singură turlă în faţă. Clopotniţa era făcută din stâlpi de lemn e stejar bătuţi în pământ de care era atârnat un singur clopot. În mijlocul bisericii era o despărţitură de scânduri, cu scopul de a despărţi pe bărbaţi de femei “Tot în interior pe părţile laterale erau strane din scânduri şi nuiele, altarul fiind spre est. Când s-a dărmat maulul, a căzut numai partea bisericii cu altarul şi clopotniţa, iar cealaltă parte a rămas.”
Din această cauză biserica nu a mai putut fi folosită şi de aceea, cărţile sfinte, odăjdiile şi icoanele împreună cu preoţii vor fi transferate la biserica “Sf. Spiridon” aflată în apropiere.
Sursa : “Bisericile Brăilei ” Dr. Ionel Ştefan Alexandru

Comentarii

comentarii

Articolul precedentAnton Bacalbaşa
Articolul următorGeorge Cavadia
- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -

Ultimile Noutați

Vrei ferestre și uși de calitate? Alege Romkomfort!

Tocmai ți-ai achiziționat o casă și vrei să faci o schimbare a ferestrelor tale? Îndrumarea noastră este Romkomfort, cu...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -

Comentarii

comentarii