vineri, iunie 18, 2021

Biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfântul Mucenic Haralambie”

Important de Citit

constantin-si-elena-1La fel ca şi biserica “Sf. Gheorghe” şi aceasta are avantajul poziţiei aflându-se la capătul unei străzi centrale numită în trecut “Sf. Constantin” de la numele bisericii şi care se sfârşeşte în cimitirul cu acelaşi nume.
Piatra de temelie s-a pus în anul 1857 pe 3 mai, în locul unde erau nişte cuptoare de pâine, făcute de armata rusă în timpul ocupaţiei din 1854 din timpul Războiului Crimeei. Au contribuit la realizarea construcţiei bisericii, breslele de croitori , grădinari, măcelari, hamali şi zarzavagii.

Finalizarea construcţiei s-a făcut în anul 1863, sfinţirea bisericii având loc pe data de 8 septembrie. De menţionat este şi faptul că biserica păstrează o parte din moaştele Sfântului Haralambie, de aceea i s-a atribuit şi a doua denumire cu numele acestuia. Denumirea cea mai cunoscută este însă de “Sfântul Constantin”.

În momentul de faţă la biserică se execută o serie de lucrări de consolidare a fundaţiei şi a pardoselei deoarece există constantin-si-elena-braila-portal-3pericolul de a se surpa.
Preot paroh este Traian Mazăre iar preot slujitor este Sterian Drăgan.
În anii 1935 – 1936 au avut loc alte lucrări de restaurare. În anul 1985 biserica a fost cuprinsă de un puternic incendiu, care i-a afectat turla. Refacerea s-a efectuat în anii 1985 – 1987 prin grija preotului Traian Mazăre sub oblăduirea episcopului de Buzău Epifanie Norocel.
Biserica se află pe strada Şcolilor nr. 38 bis (la intersecţia cu Strada Rahova).
Sursa: “Bisericile Brăilei” Dr. Ionel Ştefan Alexandru

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -

Ultimile Noutați

Cum depistăm rapid depresia și cum combatem stările neplăcute produse de aceasta?

Deși poate părea greu de crezut, depresia este considerată una dintre cele mai comune afecțiuni ale mileniului curent. Stilul...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -

Comentarii

comentarii