sâmbătă, iunie 19, 2021

Istoricul Brăilei – Episodul LXXV

Important de Citit

  (Imagini din arhiva personală – Petre Maravela )

Se naşte Octav Angheluţă (1904 -1978), viitor pictor portretist.

Se înfiinţează „Societatea anonimă Brăila şi tramvai iluminat electric” ( sediul primcipal la Bruxelles ).

La Bucureşti, P. Istrati este valet la hotelul „English”, servitor la un spital de boli venerice, dar începe şi activitatea politică.

Pe 2 aprilie 1904, în Parc, începe practicarea tenisului de câmp, în 15 aprilie, ia fiinţă o filială a Automobilului Club Român.

Arhivă personală PETRE MARAVELA
Arhivă personală PETRE MARAVELA

Arhivă personală PETRE MARAVELA
Arhivă personală PETRE MARAVELA

La iniţiativa unor militari din Batalionul de Pontonieri este ridicat Monumentul eroilor din Războiul de Independenţă. În formă de trunchi de piramidă, înalt de 2 metri, peste care este montată o ancoră de bronz. Pe faţada principală este fixată o placă metalică pe care sunt înscrise : În amintirea pontonierilor caporal Cristea Gheorghe, caporal Tudorache vasilescu, soldat Florea Nicu, soldat Barbu Nicu, soldat Berbiceanu Ion, soldat Ion Ilie, morţi pentru ţară în urma rănilor căpătate în războiul pentru neatârnare, 1877 – 1878. Ofiţerii şi trupa batalionului de pontonieri ridicat-au acest monument MCMIV

Pe 2 iulie1904, Corpul didactic organizează o grandioasă manifestaţie cu prilejul împlinirii a 400 de ani de la moartea lui Ştefan cel Mare.

Se inaugurează un nou templu masonic, pe blv. Cuza

Dr. docent Victor Dumitriu, publică lucrarea ştiinţifică „mica chirurgie”, ia fiinţă „Serviciul medical al coporaţiilor ( asigurări sociale )

Pe 14 septembrie se reorganizează Jandarmeria

Grupul statuar Traian

Arhivă personală PETRE MARAVELA
Arhivă personală PETRE MARAVELA

În anul 1905 existau 5 tipografii : „Pericle M. Pestemalgioglu” (tipo-litografie), cu 150 de cărţi şi 85 de periodice, „Universală” (C. P. Nicolau), „ Nouă”, „Modernă” şi „Artistică”. Publicaţii ce apăreau la Brăila : Opinia Brăilei (independent), Primul ambulatoriu ( ocazional ), Conservatorul Brăilei (cotidianul P.C.), Sfătuitorul (pentru comercianţi), Filatelia, Gazeta Brăilei, Glasul Poporului, Tulcea ( în limba bulgară ), Buletinul oficial al Bursei Brăila, Curierul justiţiei şi comerţului, Lacu-Sărat ( din 20 nov. ), Libertatea Brăilei ( P.L. ), Lupta (al opoziţiei unite), Tutti – frutti ( revistă săptămânală, Buletinul Secţiei Macabeii-Dr. Theodor Herzl, Curierul amploaianţilor comerciali, Dunărea.

Scena culturală era plină de noutăţi. Teatrul Naţional Bucureşti joacă Cărăbuşii de Brieux, la Rally – Vlad Ţepeş, cu Laura Zaharia, la circul Sidoli, se joacă Războiul ruso-japonez, pe 4 septembrie, francezul Mole, ce se instalase pe blv. Carol prezintă spectacole cu păpuşi Studenta M. Filotti, debutează în piesa „Gioconda” , alături de studentele Conservatorului din Bucureşti (21 oct.  trupa de operetă a lui Grigoin, prezintă spectacole). La spectacolul Una lată, din 24 oct., accesul domnişoarelor este interzis. Pe 6 nov., are loc reprezentaţia trupei de comedii, condusă de artistul comic C. Cristescu, iar pe 19 nov. La Rally trupa lui Leonescu joacă Ţivila de la hotel Ghidale, Miţa Tirbuşon şi Femeile vesele.

Arhivă personală PETRE MARAVELA
Arhivă personală PETRE MARAVELA

Tinerii artişti ai societăţii Lyra, dau spectacol pentru ajutorarea victimelor din Calabria

VA URMA

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -

Ultimile Noutați

O carieră în contabilitate are multe de oferit

Indiferent dacă aveați planificat să urmați o carieră în contabilitate sau pur și simplu explorați tainele meseriei ca și...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -

Comentarii

comentarii