IstorieMonumente

Un mormânt aparţinând culturii Sântana de Mureş – Cerneahov, descoperit în oraşul Brăila

Mormânt aparţinând culturii Sântana de Mureş - CerneahovUn mormânt aparţinând culturii Sântana de Mureş – Cerneahov, decoperit în oraşul Brăila

Cu prilejiul unei lucrări de canalizare făcută în oraşul Brăila în anul 1959, în capătul de nord al străzii Citadela, în dreptul casei cu nr. 38, s-au găsit de către lucrători mai multe fragmente de vase şi resturi de oase omeneşti.

Şanţul de canalizare (lat de 0,60 m.) a fost trasat pe mijlocul străzii începând de la Bd. Cuza, până în capătul de sud al străzii Citadela. Fostul farmacist Paul Băcănescu a adunat din pământul săpat o jumătate dintr-o strachină şi câteva fragmente dintr-un vas de dimensiuni mai mari, sparte recent de lucrările pentru canalizare. Cioburile adunate fac parte din două vase. O strachină de formă tronconică cu buza răsfrântă şi o oală bitronconică. Ambele vase sunt lucrate din pastă de bună calitate, de culoare cenuşie deschisă. Vasul strachină este neprnamentat, pe când cel bitronconic avea în partea superioară triunghiuri formate din şiruri de impresiuni mici, dreptunghiulare executate cu rotiţa zimţată. Culoarea şi calitatea pastei, forma vaselor şi rolul lor de ofrande funerare într-un mormânt de inhumaţie, dovedesc că mormântul aparţine culturii Sântana – Cerneahov, din secolul IV e.n., cultură atestată pe teritoriul judeţului Brăila şi în alte necropole, ca cele de la Tichileşti, Deduleşti şi Racoviţa.

Comentarii

comentarii

Tags

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și următorul articol
Close
Back to top button
Close
Close