miercuri, iunie 7, 2023

Monumentele Brăilei – Episodul III

Important de Citit

V. Troiţa Revoluţiei

– realizată de subsemnatul în 1992.

În parc se mai află arbori, declaraţi monumente ale naturii, dintre care menţionăm : magnolia originară din China, pinul alb din Spania şi merişorul originar din ţinuturile mediteraniene.

În jurul pieţei se găsesc o serie de clădiri care adăpostesc muzeul braileiobiectivele importante cum ar fi : Muzeul Brăilei, Teatrul Municipal „Maria Filotti” şi hotelul „Traian”. Muzeul Brăilei, în prezent, în curs de reamenajare, datează din 1881. El avea 22 de săli ce cuprindeau numeroase exponate de valoare istorică şi documentară. În afara materialului arheologic din perioada preistorică, mai menţionăm piesele care ilustrează viaţa şi activitatea unor personalităţi locale.

Teatrul „Maria Filotti” funcţionează într-un palat datând din Teatrul-Maria-Filotti-Braila1864, numit „Palatul Ionescu”. În prezent a fost restaurat după cutremurul din 1977 şi reprezintă o adevărată operă de artă. Este compus dintr-o sală de spectacol cu 396 de locuri, o sală studio cu 150 locuri şi o sală de recepţie de 120 de persoane. Realizată în stil baroc, clădirea dispune de o bogată decoraţie interioară.

Hotelul „Traian” reprezintă cea mai înaltă clădire din oraş şi hotelul traian brailadispune de 110 camere, cu un total de 220 de locuri. A fost realizat în 1972 şi în prezent este în reamenajare parţială. În spatele hotelului se găseşte biblioteca oraşului ce poară numele marelui scriitor „Panait Istrati”. În faţa acesteia se află un mic parc numit „Poligon”, în care se găseşte casa artistului Petre Ştefănescu Goangă, cât şi bustul filosofului Nae Ionescu.

 

Sursa: Ionel Ştefan ALEXANDRU, Milica ALEXANDRU – BRĂILA

Comentarii

comentarii

Articolul precedent
Articolul următor
- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Cum să te ferești de agresorii online!

Cum să te ferești de agresorii online! Există câteva sfaturi utile pentru a vă feri de agresorii din social media: Ignorați...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -