luni, februarie 26, 2024

Monumentele Brăilei – Episodul IV

Important de Citit

PIAŢA INDEPENDENŢEI (Centrul Nou)

Reprezintă noul centru al oraşului, constituit în urma sistematizării zonei în anii 1970, el devenind acum locul de promenadă preferat al brăilenilor.

Dintre obiectivele din interiorul său, menţionăm:

I. Palatul politico-administrativ, în care se găsesc amplasate :primaria br Prefectura judeţului, Primăria Municipiului, Consiliului Judeţean şi redacţia ziarului „Libertatea” . Clădirea a fost realizată în anul 1977, într-un stil arhitectonic modern. Privită de pe Dunăre seamănă cu un vapor.

Hotel Belvedere 2II. Hotelul „Belvedere”, se află în legătură cu sediul administrativ. El cuprinde şi un modern restaurant. Categoria hotelului este de 2 stele, iar capacitatea de 50 de locuri.

III. Statuia „Ecaterina Teodoroiu”, estclip_image0017e
o operă a artistului Ionescu Varo, şi simbolizează eroismul ostaşului român în timpul Primului Război Mondial. A fost realizată în anul 1928, din bronz turnat şi are înălţimea de 541 cm. Este amplasată aici din 1974, după ce a fost plimbată prin Calea Galaţi şi Parcul Monument.

IV. Bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Se află amplasat în faţa intrării la Primăria oraşului. A fost ridicat prin donaţia cadrelor de poliţie din localitate, fiind inaugurat la 24 ianuarie 1991.

cruce br portalV. Monumentul „Revoluţia din Decembrie 1989” reprezintă de fapt o troiţă din metal realizată de navaliştii brăileni din 1990. La baza sa se află pomeniţi toţi eroii-martiri ce şi-au jertfit viaţa pentru libertate, dreptate şi adevăr în acele momente.

VI. Fântâna arteziană în trepte şi pasajul pietonal sunt Braila_3ultimele din interiorul pieţei. Întregul ansamblu artezian se intitulează „Fântâna luminii” şi a fost finalizat în 1992. Este realizată în întregime din crom de către C.Lucaci şi măsoară 10 m înălţime.

 

Sursa: Ionel Ştefan ALEXANDRU, Milica ALEXANDRU – BRĂILA

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Joc și Artă, vernisaj expoziție

Joi, 15 februarie 2024, ora 17.00, la Sala de Lectură din cadrul Bibliotecii Județene Panait Istrati Brăila va avea...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -