vineri, septembrie 22, 2023

Rizeria Română

Important de Citit

Societatea Rizeria Română a fost înregistrată la Tribunalul Brăila, cu proces-verbal nr. 197 din 29 ianuarie 1904 cu scopul de a înfiinţa şi exploata în România o fabrică de curăţătorie de orez, de a prelucra orezul, de a face comerţ cu orezul astfel curăţat şi prelucrat şi cu produsele sale derivate şi de a încheia orice afacere care ar fi în legătură cu aceasta, având administratori pe Principele Barbu Ştirbei, P.I. Bancotescu, Anton Depope, Frantz Bergamer şi Emil von Pustau.

rizeriabraila-braila-portal

Prin actul de înfiinţare s-a stabilit  durata societăţii până în anul 1955. În anul 1933 societatea avea 15 000 000 lei capital social şi 100 de salariaţi. În timpul ocupaţiei Brăilei din anii 1916-1918, societatea a fost pusă sub sechestru judiciar, ca bun aparţinând unui stat inamic. Societatea a fost înmatriculată la Camera de Comerţ la data de 8 octombrie 1931 având sediul social pe str. Vadul Rizeriei, nr.2 şi a fost naţionalizată în anul 1948. În anul 1939, din cauza reducerii importului, rizeria este nevoită să se reprofileze, modificându-şi instalaţiile. La 29 martie 1944 sediul social al societăţii se mută provizoriu la Timişoara. După naţionalizare Rozeria Română devine Rizeria Steaua Roşie, nume sub care va funcţiona până în anul 1962.

 

Sursă: Brăila în cărţi poştale ilustrate Ştefania Botez, Album foto-documentar 1890-1948 Ion Volcu

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Digitalizarea pacienților în Cabinetul Stomatologic – Prima Consultație

Digitalizarea pacienților în Cabinetul Stomatologic - Prima Consultație Salut! Ești gata să descoperi în ce constă prima ta consultație la...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -