Pielea este cel mai mare organ al corpului și este compusă din bariere de protecție superficiale, special concepute pentru prevenirea pătrunderii agenților patogeni din mediu în organism. Pielea conține glande, terminații nervoase și vase de sânge, importante pentru funcțiile normale ale corpului. Când organismul suferă, semnele de îmbolnăvire sunt vizibile de cele mai multe ori la nivelul pielii. Există numeroase afecțiuni comune ale pielii care apar în rândul adulților, fie că este vorba despre prurit, erupții cutanate, inflamații, schimbări în textură sau culoare ori infecții.
Boli de piele frecvente:
- Negii sunt mici excrescente de culoarea pielii sau puțin mai închise, care stau atașate de țesutul cutanat și apar de obicei pe gât, piept, spate, zona axilelor, sub sâni sau în regiunea pelvină. Aceștia tind să se dezvolte mai frecvent în rândul femeilor și persoanelor vârstnice.
Din fericire, negii nu pun în pericol sănătatea și nu sunt dureroși, cu excepția situației în care sunt iritați de haine sau pielea din proximitate, care realizează o fricțiune directă asupra lor. Aceștia se pot îndepărta prin intervenții de cauterizare, congelare sau îndepărtare chirurgicală cu bisturiul/laserul.
- Acneea nu este o afecțiune dermatologică de care oamenii scapă odată cu încheierea adolescenței. Ea poate să rămână o problemă și la vârsta adultă, atunci când porii sunt blocați de sebum, impurități și celule moarte ale pielii, devenind inflamați și infectându-se.
Răspândită deseori pe față, piept, spate și fese, acneea poate fi favorizată de tulburările hormonale sau de bacterii. O metodă de prevenire a agravării acneei este menținerea porțiunilor afectate curate și evitarea stoarcerii coșurilor (principala cauză a infectării suplimentare și a cicatricelor inestetice).
- Piciorul atletului este o afecțiune a pielii stabilită la nivelul degetelor membrelor inferioare este specifică vârstei adulte și apare pe fondul unei infecții fungice, cu simptome care includ exfolierea pielii, roșeața, pruritul, senzațiile de mâncărime, apariția bășicilor și a pustulelor.
Piciorul atletului este o boală dermatologică contagioasă și apare prin purtarea pieselor de încălțăminte contaminate, menținerea unei umezeli constante a piciorului sau deplasarea în tălpile goale la piscină și vestiare comune. Afecțiunea se tratează cu loțiuni topice antifungice și, în cazurile mai severe, cu medicamente administrate oral.
4.Foliculita (umflăturile de la ras) aceasta se caracterizează prin mici umflături tari și iritate, care apar după folosirea lamei de ras, în special în cazul persoanelor cu păr corporal creț. Vârful ascuțit al firelor de păr proaspăt tăiat se poate reorienta către țesutul cutanat, continuând să crească sub piele. În acest caz, pot să apară iritații, coșuri și chiar cicatrice.
Pentru prevenirea foliculitei, se recomandă un duș fierbinte înainte de ras, îndreptarea lamei în direcția de creștere a firelor de păr și evitarea întinderii pielii în timpul barbieritului.
- Zona Zoster debutează cu senzații de arsură, mâncărimi și sensibilitate crescută a pielii, apoi dezvoltă o erupție cutanată formată din puncte proeminente ce degenerează în vezicule dureroase, care persistă aproximativ 2 săptămâni.
Herpesul Zoster apare de regulă pe trunchi și fese, însă el poate să se extindă pe orice regiune a corpului. Majoritatea pacienților cu zona zoster se vindecă, însă durerea, senzația de amorțeală și mâncărimile pot persista perioade lungi de timp, de la luni întregi sau chiar ani. Tratamentul constă în administrarea de medicamente antivirale, steroizi, antidepresive și loțiuni creme topice.
- Urticaria este o reacție tipică alergică sub formă de crestături, în care petele roșii produc deseori mâncărimi, înțepături sau senzații intense de arsură.
Urticaria poate avea dimensiuni variate, iar petele se pot uni, extindu-se pe regiuni mari ale pielii. Printre cauzele urticariei se numără administrarea unor medicamente cu efecte secundare cutanate, consumul unor alimente aditivi alimentari, expunerea la temperaturi extreme sau infecțiile. Medicamentele antihistaminice pot ameliora simptomele urticariei.
7. Psoriazisul este o erupție cutanată necontagioasă. Afecțiunea se instalează de regulă la nivelul scalpului, coatelor, genunchilor și spatelui inferior. Erupția se poate vindeca de la sine, însă recidivează pe tot parcursul vieții.
Psoriazisul are cauze încă necunoscute, însă ceea ce se știe este că sistemul imunitar produce celule cutanate în exces, printr-o reacție autoimună. Tratamentul pentru psoriazis include medicamente aplicate direct pe piele, fototerapie, administrare de medicamente orale, tratament injectabil și infuzii.
- Eczema desemnează un grup de afecțiuni necontagioase caracterizate prin inflamarea pielii, înroșirea și uscarea ei, precum și declanșarea pruritului. Stresul, agenții iritanți (săpunuri, detergenți etc.), alergenii sau schimbările climatice cu factorii favorizanți ai eczemelor. La adulți, eczema apare de obicei la nivelul coatelor și al mâinilor (în palme), precum și la nivelul încheieturilor. Tratamentul se realizează prin administrarea de medicamente orale, tratament injectabil sau aplicarea de loțiuni topice.
- Rozaceea începe cu o tendință de înroșire rapidă a chipului, de regulă pe fondul trăirilor emoționale puternice. Această afecțiune dermatologică specifică adulților se poate intensifica de-a lungul timpului, devenind tot mai vizibilă pe chip și însoțită de vase de sânge observabile cu ochiul liber. În unele cazuri, rozaceea este însoțită de piele îngroșată, umflături și acnee purulentă. Tratamentul este constituit din medicamente specifice sau intervenții chirurgicale, precum terapia cu laser.
- Alunițele, de regulă sunt maronii sau negre. Acestea pot să apară în orice regiune a corpului, singure sau grupate. Multe dintre ele își schimbă dimensiunea și aspectul odată cu trecerea timpului, devenind mai proeminente și acoperite de păr. Alunițele cu margini neregulate, pigmentate anormal sau însoțite de mâncărimi pot fi canceroase, de aceea este necesară o evaluare medicală a lor la orice schimbare survenită.