sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Istoricul Brăilei – Episodul XLVI

Important de Citit

(Imagini din arhiva personală : PETRE MARAVELA)

GEORGE CAVADIA

GEORGE CAVADIA
Arhivă personală : Petre Maravela

George Cavadia – cântăreţ şi compozitor.

Născut în anul 1858 în Macedonia, apoi copil fiind, familia se mută în Brăila, având o situaţia bună.

Astfel că de tânăr studiază pianul, ia lecţii de canto cu tenorul italian Luigi Ademollo. Cu o voce gravă, de bariton şi un mare talent în a compune, dar şi cu o vastă cultură muzicală se afişează în viaţa culturală a oraşului. Înfiinţează o Şcoală de Muzică cu banii săi dar şi ai unor brăileni pasionaţi şi filantropi, şcoală ce se va transforma în Societatea Muzicală „Lyra”, ce avea cor şi orchestră simfonică.

Societatea muzicală se fondează în anul 1883, având preşedinte pe Adolfo Bini, preşedinte de onoare – farmacistul Sofocle Petzalis, sprijiniţi material de admiratori.

Atrage pe toţi brăilenii cu talent sau pasionaţi de fenomenul muzică, ajungând un promotor principal al culturii muzicale brăilene. Cunoaşte şi colaborează cu lumea bună a capitalei, astfel că în febr. 1883, cântă pe scena Teatrului Naţional, acompaniat la pian de prinţesa Bibescu. Cântă şi în străinătate la Neapole, Paris, Nisa sau Madrid. Valoras autor de romanţe, pe care le şi cântă, cu vocea sa de tenor în toată ţara. Mare proprietar agricol, iniţiază şi participă la construcţia clădirii pentru societatea Lyra, pe str. Cojocari, pe care o dotează cu cele necesar, având conservator, Cor şi Orchestră Simfonică.

CAVADIA
Arhivă personală : Petre Maravela

În perioada 1893-98 reprezintă Spania, fiind consul la Brăila.

Reorganizează societatea în sept 1909, apoi esta condusă de Jean Andrian, care crează Conservatorul de muzică, ci lecţii de canto sau muzică instrumentală (1919).Compune melodii pentru voce şi pian, este mentorul spiritual al solistei aricleea Darclee, pe care o prezintă publicului brăilean şi bucureştean, unde cunoaşte personalităţile de seamă ale vremii.

În 1926, Lyra se mută în noul local din str. Cojocari, unde exista sală de concert, săli de repetiţie, săli de clasă. Clădirea a fost construită la iniţiativa lui George Cavadia, care participă cu investiţii (200 de scaune, un pian). Societatea va întreţine o atmosferă muzicală elevată, profesoriide muzică având un nivel muzical ridicat, elevii care au trecut prin mâna acestor muzicieni au ajuns la rândul lor valoroşi

George Cavadia moare la Paris în ian. 1926, reînhumat pe 4 iulie la Brăila. În anul 2004, este declarat post-mortem – cetăţean de onoare al Brăilei, prin Hotărârea Consiliului Local Municipal nr. 171.

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Costumul popular – întâlnire cu jurnalista Maria Stanciu

Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 11.00 brăilenii sunt invitați la Biblioteca Județeană "Panait Istrati" Brăila la întâlnirea cu...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -