(Imagini din arhiva personală – Petre Maravela )
Baza energetică a uzinei „Hellios” era asigurată de o maşină cu aburi „Compound” şi un motor Diesel cu păcură, S. Aldea studiază la Berlin la Institultul de Înalte Studii Agronomice, scoate volumul „În urma plugului” a cărui tensiune îi defineşte toată proza.
Pe 21 mai 1905 se înfiinţează Societatea de gimnastică şi sport, având ca membri profesori, medici, avocaţi, militari, funcţionari şi elevi. Se folosea sala de gimnastică a liceului N. Bălcescu Profesorul Radu Corbu, promotor al jocului de oină organizează „Societatea de gimnastică şi sport N. Bălcescu”.
Se înfiinţează prima societate israelită de gimnastică.
Pe 12 iun. apare ziarul sportiv „Brăila – Sport”.
Pe 20 iulie 1905 se naşte NICOLAE CARANDINO.
Termină liceul N. Bălcescu în 1923, după care urmează cursurile Universităţii Bucureşti – licenţa în drept şi filozofie. Doctoratul îl face la Paris, unde o reîntâlneşte pe fiica profesorului său de latină-germană din Brăila, cu care se căsătoreşte. Vorbim de viitoarea actriţă Lily Carandino.
După 1929 debutează în ziaristică. Lucrează ca avocat în Baroul Ilfov, colaborând şi cu jurnalele importante . Conduce publicaţia „Facla” ( 1930 – 38 ), „Rampa” – 1941 şi „Bis” ( 1942-46 ), debutează ca scriitor ( 1939 ) cu „Viaţa de glorie şi pasiune a marii cântăreţe Darclee” .
Este vicepreşedinte al Uniunii Ziariştilor profesionoşti, director al Teatrului naţional Bucureşti, animator al presei naţional-ţărăniste, reînfiinţează ziarul „Dreptatea”, în 1945 – director general al Teatrelor şi Operetelor. În 1947 este închis şi eliberat în 1964. Începe să scrie în 1971, este primit în US, colaborând cu diverse ziare şi reviste sau Radio, traduce din Sofocle. Cetăţean de Onoare al Brăilei în 1 septembrie 1995
Scriitorul, publicistul, cronicarul, traducătorul, memorialistul Nicolae Haralambie Carandino moare pe 16 februarie 1996
–––––
Pe 1 octombrie 1905, francezii din oraş întemeiază cercul „Voltaire” – societate literară.
Se înfiinţează „Rizeria română”, cu o capacitate de 24 vagoane pe zi cu materie primă adusă din India şi japonia. D. Schultz, fondează prima fabricăpentru cojitul orezului de 250 C.P.
Erau în vigoare abonamentele la apă şi gunoi, Primăria avea serviciile : iluminatul cu petrol, economatul, salubritatea şi veterinarul. Se solicitau locuri de morminte, scădere la taza birjelor şi a cailor, permise pentru reparaţii şi construcţii, închirierea prăvăliior de vândut carne, zarzavat, fructe, mălai, sare sau săpun în pieţele : Regala, Galaţi, Poporului şi Speranţei.
Tot anul 1905, în port s-au înregistrat intrarea a 2518 navel fluviale cu vele şi 25 nave maritime.
VA URMA