Destinații compatibile cu restricțiile COVID
Din cauza pandemiei, cântărim mai bine destinațiile de călătorie, dar în natură nu avem de ce să ne temem, în plus, vederea pădurilor și munților iarna poate fi o adevărată relaxare. Iată câteva destinații din România extrem de atrăgătoare!
Pasul Tihuța
Serpentina pasajului montan dintre Moldova și Transilvania (județele Suceava și Bistrița-Năsăud) urcă până la înălțimea de 1.227 metri. Experiența merită tot efortul, pentru că ne așteaptă un peisaj montan magic. Unul dintre centrele turismului local este satul de agrement Piatra Fântânele, unde se găsește statuia lui Bram Stoker, creatorul lui Dracula, pentru că Pasul Tihuța are un rol important în celebrul roman. Piatra Fântânele este punctul de plecare pentru numeroase trasee de drumeție marcate, care ne duc în locuri uimitoare.
Un alt avantaj al satului este apropierea de alte două importante obiective turistice: Lacul Colibița din partea ardeleană a pasului și “Berla Bucovinei” din partea moldoveană, Vatra Dornei renumită pentru stațiunea de schi și apa minerală.
Carpații ne așteaptă cu trasee de drumeții miraculoase.
Delta Dunării
Deși fauna nu este la fel de vioaie ca în perioada caldă, viața în deltă nu se oprește nici iarna. Extrem de bine echipați, deoarece frigul și umezeala sunt greu de suportat, exploatarea canalelor iarna oferă o experiență unică. Peisajul este dominat de apele calme ale Dunării, cu o față total schimbată din cauza lipsei vegetației luxuriante din vară. Sunt însă multe specii de păsări care îndură aici, la noi la țară, perioada rece, iar observarea lor este acum mai simplă. În plus, în localitatea Sfântul Gheorghe putem admira, pe lângă deltă, și Marea Neagră iarna, plimbarea pe plaja cu nisip fin este o experiență unică. Dacă ne aventurăm în excursii mai lungi cu barca, putem vizita Pădurea Letea, Insula Sacalin, epava de la Tuzla sau orașul Sulina.
Dunărea ne arată o față total schimbată în sezonul rece.
Văliug
Satul montan (Fostul Franzdorf) de la poalele Munților Semenic, la circa 30 Km de Reșița, a fost fondat la sfârșitul secolului al XVIII -lea de muncitorii forestieri din zonă. În ultimele decenii, Văliug a devenit un loc tot mai popular de excursii, apoi centru pentru sporturi de iarnă. Și oamenii au contribuit la spectacolul peisajului sălbatic înconjurat de Munții Banatului prin cele două lacuri de acumulare (Gozna și Breazova) realizate pe râul Bârzava. Stațiunea de schi formează un sistem comun cu centrul de schi la Semenic, pârtia de 5,8 km care leagă cele două fiind cea mai lungă din România. Nu sunt doar pentru experiența coborârii pe schiuri merită vizitată această zonă magică, aici putem face numerose drumeții pe trasee marcate prin păduri și munți. De expemplu, putem urca pe Piatra Goznei (1.447 metri), cel mai înalt vârf al Munților Semenic.
Stâna de Vale
Arieșeni este unul dintre cele mai mari centre de schi din Munții Apuseni, care în weekendurile de iarnă este umplut până la refuz de turiști veniți din localitățile din jur. Regiunea oferă însă și numeroase alte destinațtuii, cum este de exemplu Stâna de Vale, aflată la 45 Km de Beiuș. Și pârtia de aici este foarte populară, dar localitatea care funcționează ca stațiune de agrement încă din secolul al XVIII-lea atrage, de asemenea, excursioniștii cu frumusețile ei naturale. Izvorul Minunilor din apropiere, Cascada Iadolina sau Cascada Bohodei cu înălțimea de 96 metri sau destinații perfecte pentru o drumeție de weekend.
Îți recomandăm să citești și articolul: Cum vom călători după pandemie?