În mai toate compartimentele vieţii culturale brăilene există câte o personalitate de excepţie, şeful de şcoală, figura repezentativă, pionierul care…i-a tras şi pe ceilalţi şi au adus cu toţii prestigiu, valoare şi celebritate, fie învăţământului, fie muzicii, fie literaturii, fie picturii sau sculpturii, artei în general din acest colţ de ţară. Şcoala brăileană a început cu profesorul Ioan Penescu şi i-a dat mai apoi pe Vasile Goraş, Lica Paulescu, Ştefan Mircescu, Emanoil Dogăroiu, Ion Dianescu, Timotei Petride…
Artele plastice pornesc de la Gheorghe Naum şi continuă cu Nică Petre, Emilia Dumitrescu, Vespasian Lungu, Constantin Boer-Dodoş, Nicolina Mitu, Vasile Gaiţă…
Despre Gheorghe N. Naum, criticul de artă Ion Frunzetti spunea că este „unul dintre cei mai sensibili la variaţiile subtile ale luminii din câţi gravori am avut în şcoala românească”, iar George Oprescu îl caracteriza tranşant „gravor născut cu ingeniozitatea celui pe care îl stăpâneşte o pasiune„. Voci autorizate ale esteticii plastice brăilene, Ana Maria Vicol şi Maria Stoica, cunoscătoare ale operei şi personalităţii marelui artist, precizează: „Grafician exemplar, gravor de excepţie, Gheorghe Naum stă cu cinste în prima generaţie de mari gravori formaţi în şcoala naţională de artă” dar personalitatea sa, originalitatea şi performanţa sa estetică nu ar fi ajuns la virtuozitate „dacă nu ar fi existat şi o perfectă adeziune a artistului la motivul dominant,peisajul dunărean, peisaj cu o atmosferă proprie, unică, pentru care Gheorghe Naum a avut o adevărată afecţiune„.
După o personală din 1936, Gheorghe N. Naum se prezenta în Facla, o revistă a vremii : „A fost o pasiune pictura.Aceasta este disperarea tatălui meu, care voia să mă facă popă. A fost o luptă, care a durat ani, între mine şi el. De câte ori nu mi-a aruncat pensulele în foc! Mai târziu, a înţeles bietul tata tristul adevăr. De atunci au urmat o sumedinie de sacrificii şi renunţări„.
Pictorul şi gravorul Gheorghe Naum s-a născut la 17 aprilie 1907 la Brăila, unde învaţă clasele primare şi Liceul Nicolae Bălcescu. La Academia de Arte Frumoase din Capitală este elevul lui Ressu, Mirea şi Artachino. Reîntors în Brăila după terminarea studiilor, a făcut parte din grupul de pictori Dunărea de Jos, împreună cu Sorin Manolescu şi Mihail Gavrilov, sub patronajul autorizat de pictorul Ion Theodorescu-Sion, cu care organizează şi prima expoziţie, în 1939.
A avut vocaţie de ctitor, pentru că de numele său se leagă înfiinţarea Şcolii Populare de Artă din Brăila, unde a fosr şi profesor, şi membru fondator, apoi secretar al Filialei locale U.A.P.
Expune în cadrul saloanelor oficiale de gravură şi pictură locale si naţionale, între 1928-1940 şi la toate expoziţiile anuale de stat, între 1950-1968. Participă cu lucrări proprii la manifestări de artă românească, începând din 1952, la Sofia, în China, la Moscova şi Leningrad, la Riga şi Helsinki, la Praga, Bratislava sau S.U.A., cu pictură; şi la Liubliana, în 1955 şi 1957 sau la Lugano, în 1956, în cadrul Expoziţiilor internaţionale de gravură.
Gravurile sale sunt expuse în muzee de artă din Brăila, Bucureşti, Sibiu şi Galaţi. A primit premii şi distincţii, în 1936 şi 1937, pentru lucrările sale de pictură şi gravură.
S-a stins din viaţă la 15 mai 1968.
Prin Hotărârea Consiliului Local Municipal Nr. 73 din 1 septembrie 1995, pictorul şi gravorul Gheorghe N. Naum a fost declarat -post-mortem – Cetăţean de Onoare al Brăilei.
Sursa: „Cetăţeni de Onoare ai Brăilei” Dumitru Anghel