Îngrijirea copilului în primul ani – noţiuni elementare
Sunteţi o nou-venită în lumea îngrijirii copilului? Sau aveţi nevoie doar de un curs pentru a vă reîmprospăta noţiunile de bază? Indiferent dacă nu ştiţi absolut nimic despre aceasta sau sunteţi puţin depăşită în domeniu, indiferent dacă aveţi o mulţime de învăţat sau trebuie să umpleţi câteva goluri, acest articol este pentru dumneavoastră.
RIDICATUL
Manevratul unui gingaş nou-născut implică mult sprijin şi o atingere extrem de blândă.
Spălaţi-vă pe mâini: Nou-născuţii pot răci uşor (şi se pot îmbolnăvi), aşa că va trebui să fiţi atentă să nu îi transmiteţi microbi.
Făceţi-vă cunoscută prezenţa: Înainte de a-l ridica, aplecaţi-vă mult deasupra bebeluşului astfel încât să se simtă în siguranţă în braţe. Şoptiţi-i numele sau uitaţi-vă la el şi zâmbiţi-i, pentru a-şi da seama ce urmează.
Daţi-i timp să se adapteze: Strecuraţi-vă mâinile sub corpul bebeluşului şi ţineţi-le acolo timp de câteva secunde înainte de a-l ridica propriu-zis.
ŢINUTUL
Ţinutul în „leagăn”: Un nou-născut poate fi legănat foarte confortabil cu o singură mână (cu palma ţinându-i fundul şi cu antebraţul sprijinindu-i spatele, gâtul şi capul) sau cu două mâini pentru o susţinere mai bună.
Ţinutul la umăr: Când ţineţi un bebeluş la nivelul umărului, sprijiniţi-l cu o mână de sub picioare şi fund, iar cu cealaltă susţineţi-i spatele, gâtul şi umerii. Într-adevăr, un bebeluş mai mare va avea probabil mai puţină nevoie de a i se susţine gâtul decât un nou-născut, dar încă va avea nevoie de un sprijin constant al spatelui.
Purtatul în faţă: Ţineţi bebeluşul îndreptat cu faţa spre exterior, ţinându-l cu o mână peste piept, iar cu cealaltă susţinându-i şezutul.
Purtatul la şold: Cu o mână, puteţi ţine un bebeluş mai mare strâns la piept, cu şezutul sprijinit de dumneavoastră.
AŞEZATUL
Bebeluşii adoră să fie transportaţi şi profită de aceste călătorii în braţele dumneavoastră. Dar, în timp ce „a fi taxiul bebeluşului” reprezintă o parte importantă a îndatoririlor dumneavoastră, este important să ştiţi şi cum să faceţi mişcarea pentru a-l transfera din braţe în ţarc (sau pe oricare altă suprafaţă).
Ţineţi bebeluşul strâns: Când vă aplecaţi, ţineţi bebeluşul strâns, susţinându-i cu o mână şezutul şi cu alta spatele, gâtul şi capul.
Daţi-i timp să se acomodeze: Mai ţineţi mâinile pe el timp de câteva momente până când bebeluşul simte confortul şi siguranţa saltelei. După care, uşor, retrăgeţi-vă mâinile.
Şi cu asta aţi terminat: Câteva lovituri uşoare cu degetele sau o apăsare blândă cu palma(în funcţie de ce pare a-i face mai multă plăcere bebeluşului) va mai uşura tranziţia din braţele dumneavoastră. Dacă bebeluşul este treaz, zâmbiţi-i şi şoptiţi-i câteva cuvinte liniştitoare („Nani,nani…) înainte de a lua o pauză.