sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Biserica „Bunavestire”

Important de Citit

Biserica-greaca braila portalCunoscută de localnici sub numele de „Biserica greacă”, este una dintre cele mai impresionante monumente arhitectonice ale Brăilei. Hramul său este Buna Vestire.
Se află situată în plin centrul oraşului pe strada Călăraşilor nr.3, fosta stradă Nicolae Filipescu. Istoria sa începe pe la mijlocul secolului al XIX -lea, fiind strâns legată de istoria comunităţii greceşti din Brăila. Iniţial pe locul bisericii se afla un praclis mic de lemn unde se oficia slujba în limba greacă şi unde brăileni de origine etnică greacă cât şi unii corăbieri de aceiaşi origine aprindeau lumânări. Numărul acestora era destul de mare, 4238 de oameni fiind a treia comunitate ca număr după români şi evrei. Conform unui recensământ din anul 1891. Un comitet format din 311 greci, s-a întrunit în luna februarie 1863 la Clubul lui Ioan Ralis şi au hotărât să constituie Comunitatea elenă, ce avea drept obiectiv principal ridicarea unei biserici în care să se oficieze slujba în limba greacă. Biserica urma să fie folosită şi de marinari greci care soseau în număr mare în porturile Brăila sau Galaţi.
A fost adresată o cere în acest sens domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care a aprobat-o şi la data de 8 septembrie 1863 s-a pus piatra de temelie a clădirii bisericii. Planul bisericii a fost realizat de către arhitectul Avram Ioanidis din oraşul Brusa (Turcia). Tot acesta supraveghea lucrările care au durat nouă ani, ele fiind executate de către meşteri de origine italiană.
Biserica este realizată în stil bizantin, având cupolă rotundă şi planul în formă de cruce cu două turle. Se mai constată şi unele influenţe antice greceşti şi renascentiste. De menţionat că în cursul anilor, biserica nu a suferit modificări esenţiale, cu excepţia clopotniţei care a fost deteriorată la cutremurul care a avut loc în 1940.
Cutremurul din 1977 a afectat din nou clopotniţa care a fost consolidată prin grija părintelui paroh de atunci Dorin buna-vestire-braila-portalBănuţ, cu sprijinul unui institut de construcţii din Iaşi. De menţionat că arhitectul şef al Brăilei de atunci, Popescu Crişan i-a propus demolarea clădirii şi doar rezistenţa preotului Bănuţ Dorin a făcut ca aceasta să se păstreze în continuare.
Dimensiunile clădirii sunt impresionante, ea măsurând la bază 43, 40 m în lungime şi 21,55m în lăţime.
Intrarea în biserică se realizează printr-un pridvor care are deasupra un balcon, ambele având câte patru stâlpi de marmoră albă, iar deasupra lor se găseşte clopotniţa, dotată cu un ceas elveţian şi cu un clopot mare (1878), prin donaţia făcută de Gheorghis Simon. Au fost turnate la Bucureşti, în atelierul „Fraţii D & V Popescu” şi montate în anul 1923. În interior, cupola centrală este în stil bizantin ea sprijinindu-se pe patru coloane din marmură albă, la care se adaugă încă opt coloane ce susţin biserica propriu-zisă. În interior există şi un balcon foarte mare, în care cântă corul bisericii.
Biserica are trei altare. Altarul principal este dotat cu un baldachin renascentist. Pictura interioară a fost realizată în mai multe etape. Primii au fost pictaţi cei patru evanghelişti, din cupola centrală de către pictorul Gheorghe Tătărăscu prin anii 1880. Între anii 1900 – 1902 s-a pictat altarul cu o parte din naos şi arcadele doar până la balcon, de către pictorul Kioreys Liochis. Restul naosului a fost pictat de către pictorul Belizarie în anii 1945 – 1946.
braila portal biserica bunavestireCatapeteasma bisericii este realizată din foiţă de aur de către specialiştii aduşi din Constantinopol de către comunitatea greacă. Picturile de pe catapeteasmă au fost realizate succesiv de mai mulţi pictori. Au pictat Matache Orăşeanu între 1876 şi 1877 un număr de 26 de picturi, apoi Ioan Abescu, o pictură în 1913 şi ultimul Vasile Robea 3 picturi tot în 1913.
La intrarea în biserică există un candelabru mare de cristal adus de corăbierii greci de la Murano, şi alte cinci candelabre mai mici realizate din cristal de Bohemia.
Biserica a fost sfinţită de către episcopul Melehisidec al Episcopiei Dunării de Jos, în data de 29 octombrie 1872 în prezenţa oficialităţilor locale în frunte cu primarul Constantin Petrescu.
Chiar dacă a fost construită de comunitatea greacă, biserica a aparţinut totdeauna statului român fiind sub jurisdicţia acestuia. În 6 mai 1974 conform Deciziei nr. 23 a Episcopiei Buzăului, Biserica Greacă devine biserică parohială, cu denumirea de Parohia „Buna Vestire” slujba efectuându-se în limba română.
În curtea bisericii sub sfântul altar, la 12 metri adâncime există un izvor captat într-o fântână cu ocazia realizării fundaţiei bisericii, din care se oferă apă tămăduitoare de boli credincioşilor cu ocazia sărbătorii „Izvorul Tămăduirii” şi la care participă nu numai localnici, ci şi cetăţeni din alte judeţe ale ţării.
În secolul trecut biserica era dotată şi cu o şcoală de băieţi construită în anul 1902.buna-vestire-braila-portal 2
Astăzi ea este dotată cu o cantină socială ce se află în curtea bisericii. Fiind monument istoric, biserica se află într-un program de restaurare şi consolidare aflat în curs de derulare. Preot paroh este Filip Nicolescu, ajutat de preotul Dumitru Creţu. Cu toate că beneficiază de cea mai impresionantă construcţie dintre bisericile Brăilei, biserica „Bunavestire” datorită statutului său neoficial (aparţine unei comunităţi minoritare) nu a avut niciodată rangul de catedrală al oraşului, chiar dacă îl merita.

Biserica se găseşte pe Calea Călăraşilor, nr. 3, şi se oficiază slujbe în limbile română şi greacă.
Sursa : „Bisericile Brăilei ” Dr. Ionel Ştefan Alexandru

Comentarii

comentarii

Articolul precedent
Articolul următor
- Reclame -

1 COMENTARIU

  1. Ca peste tot si Frumosul nostru oras Braila a avut gunnoaiele omenesti ce au deteriorat sau au vrut sa distruga edificii si locasuri, scumpe celor ce ne-am nascut pe acest pamant sfant (noua, cel putin. Unul din acestia este asa zis arhitect Popescu Crisan care a vrut sa distruga la pamant frumoasa noastra BISERICA GRECEASCA. Aceasta canalie a infaptuit multe nelegiuite actiuni ca: distrugerea curtilor pline de copaci seculari ale bisericilor St. Constantin si St Gheorghe.”plantand” in loc blocurile hidoase ale stilului asa zis economic comunist.
    Daca a murit sa nu=i fie tarana usoara Daca nu sa astepte ziua cand va scapa lumea de el.
    nota de Mihai Horia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Costumul popular – întâlnire cu jurnalista Maria Stanciu

Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 11.00 brăilenii sunt invitați la Biblioteca Județeană "Panait Istrati" Brăila la întâlnirea cu...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -