Cum ne sprijinim copiii în construirea unei cariere de succes.
Părinţii îşi doresc tot ceea ce este mai bine şi mai bun pentru copiii lor, oferindu-le cele mai bune programe în domeniul educaţiei şi chiar sugerându-le cariera pe care ar trebuie să o urmeze. În timp ce unii părinţi doresc ca ai lor copii să aleagă o profesie care le va oferi o şansă mai bună de a obţine un loc de muncă bun, alţii le permit copiilor să urmeze o carieră la alegerea lor.
Într-o mare măsură, perspectiva unui părinte este de nepreţuit. Părinţii pot vedea într-un copil talente sau abilităţi ascunse, dar deasemenea pot vedea şi limitările lui, şi pot oferi sfaturi excelente privind cariera. Există un număr mare de oameni ai căror părinţi au avut o mare influenţă asupra a ceea ce sunt sau au devenit astăzi. Unii regretă că au fost obligaţi să studieze ceea ce au studiat, pentru că ei nu se simt împliniţi şi nu mai au timp să schimbe domeniul în care lucrează. Alţii ar spune că sunt recunoscători părinţilor lor pentru că i-au ajutat să îşi aleagă o carieră şi pentru că ei au devenit persoane de succes în domeniul lor de activitate.
Deşi sfatul şi sprijinul unui părinte pot fi valoroase copilului, în cele din urmă este mai bine pentru un tânăr să îşi aleagă propria carieră. Astfel, deşi nu este înţelept să se impună o decizie de carieră unui copil, este extrem de important ca părintele să joace rolul consilierului în carieră. Alegerea unei cariere va da unui copil încredere în sine şi independenţă, acestea fiind vitale pentru succesul la vârsta adultă şi în toate preocupările de carieră. Deci, cum ne putem ajuta copilul în a face o alegere potrivită personalităţii lui?
1. Observă talentele lui unice şi interesele naturale.
Unii copii se bucură atunci când cântă sau ascultă muzică. Alţii desenează şi creează opere artistice cu uşurinţă încă de la vârste fragede. Alţii sunt extrem de isteţi atunci când manevrează numere. Fă-ţi timp pentru a observa interesele copilului tău şi încurajează-l în această direcţie, ajută-l să îşi dezvolte şi să îşi rafineze aceste talente. Cumpără jucării care se referă la zona lui de interes. Ar putea fi un flaut, o muzicuţă sau o cutie cu numere.
2. Colecţionează cu atenţie cărţile care conţin biografii şi povestiri ale oamenilor de succes din zona de interes a copilului tău.
Pe măsură ce copilul creşte, posibilitatea de a avea succes devine mai clară şi se cristalizează mai bine dacă le oferim exemple, modele.
3. Provoacă-ţi copilul la discuţii semnificative în acest sens şi fantazaţi împreună viitorul.
Copiii sunt idealişti. Ei cred că totul este posibil şi au în mod constant vise de măreţie. Ia-l în serios şi visează împreună cu el. Acest lucru nu numai că îl încurajează pe calea succesului, dar, de asemenea, te va ajuta să comunici şi să te bucuri de încrederea copilului tău, mai ales când va ajunge la adolescenţă.
4. Fii ferm şi insistă pe o abordare echilibrată a succesului.
Doar pentru că un copil are înclinaţii artistice nu trebuie să îl încurajăm să ignore total ştiinţa sau matematica. Ajută-ţi copilul să înţeleagă că aşa cum trebuie să mănânce o varietate de alimente pentru a fi sănătos, tot aşa este necesar să înţeleagă o doversitate de subiecte, pentru a-şi menţine mintea sănătoasă şi activă. Poate că cea mai importantă cheie pentru succes este disciplina minţii. Ajută-l să înţeleagă acest aspect semnificativ şi să îţi dezvolte curiozitatea.
5. Fii deschis la diferite definiţii pentru succes.
Succesul nu înseamnă numai câştiguri financiare sau gradele de avansare. Succesul se referă şi la sentimentul că aduci o contribuţie într-un mediu de lucru dinamic.