miercuri, noiembrie 27, 2024

Orezul de-a fir a bob şi reţetă de sos picant

Important de Citit

orez_23211800Pilaf, rizoto, paella sau bob cu bob, aşa cum îl mănâncă asiaticii, orezul rămâne acelaşi aliment plin de calităţi nutritive şi nu numai.
Pe filieră turcească, românii şi vecinii lor de prin Balcani au învăţat să pregătească un ăilaf de te lingi pe degete. Italienii, la rândul lor , fac tot un soi de pilaf, mai sofosticat, ce-i drept, căruia îi spun „risotto” şi pe care îl înobiliează cu te miri ce cărnuri sau legume. Cât despre asiatici, nici nu mai încape vorba. Ei sunt adevăraţii maeştrii într-ale …orezului. Care, nici mai mult, nici mai puţin, ţine loc şi de pâine, şi de garnitură, într-o lume în care persoanele supraponderale nu-şi prea găsesc locul.

Tipuri de orez

Dintre cele 40.000 de varietăţi de orez care se cultivă pe întreg globul, iată-le pe cele mai cunoscute şi apreciate:

Orezul Arborio: este cel mai cunoscut sortiment italian, special pentru a prepara rizoto. Are bobul rotund, este destul orez-arboriode mărunt şi-şi păstrează forma în timpul fierberii, devenind în acelaşi timp suculent.

 

orez-basmatiOrezul basmati : este foarte apreciat şi folosit în mâncarea indiană. Este foarte aromat, bobul său este lung şi nu devine absolut deloc lipicios la finalul pregătirii. Se asezonează cu şofran, curry sau chimen.

 

orez-thai

Orezul Thai : după cum îi spune şi numele, este parte integrantă a gastronomiei thailandeze. Este uşor aromat, are bobul lung şi devine puţin lipicios în urma fierberii.

 

Orezul-brunjpgOrezul brun : este, de fapt, cel decorticat doar de coaja de la suprafaţă. Se spune că ar fi cel mai bun pentru o alimentaţie sănătoasă, deoarece are un ridicat conţinut de fierbere.

Orez-bob-rotund

Orezul cu bob rotund : este cel pe care îl folosim noi pentru pilaf. Rămâne lipicos după fierbere şi se pretează mai ales la prepararea budincilor de tot felul.

 

Şi dacă tot am vorbit de orez, acum vă dau şi o reţetă de sos picant pentru orez.

Sos picant

Ingrediente:

  • 2 cepe
  • 4 roşii
  • 2 linguri de unt
  • 2 linguriţe de zahăr brun
  • 1/2 cană cu apă
  • 1 ardei iute
  • sare, piper

Mod de preparare:

1. Curăţă ceapa, taie-o mărunt şi căleşte-o în unt. Când devine translucidă, adaugă apa. Lasă să se înmoaie.

2. Adaugă roşiile curăţate şi tăiate cubuleţe, ardeiul tăiat mărunt, zahărul brun, sare şi piper după gust. Mai lasă să dea în câteva clocote.

3. Se serveşte fierbinte cu orez simplu.

Comentarii

comentarii

Articolul precedent
Articolul următor
- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Florin Duțu – Chiorpangiu, lansare de carte

Joi, 28 noiembrie 2024, ora 17.00, la Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila are loc lansarea volumului de povestiri Chiorpangiu...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -