Aşa cum pare un obicei bizar pentru cei din străinătate să încondeiem ouă, numeroase obiceiuri ale altor popoare de pe mapamond par a fi tradiţii ciudate sau spectaculoase pentru noi.
Paştele este sărbătoarea care are cele mai multe obiceiuri populare şi cele mai colorate tradiţii. Creştinătatea sărbătoreşte Învierea lui Isus, dar sărbătoarea pascală este celebrată pe toate meleagurile lumii ca sărbătoare a sosirii primăverii, simbol al reînnoirii şi renaşterii universale.
Guatemala : (nori de praf) Dintre toate obiceiurile de Paşte cel mai frumos ritual îl întâlnim pe străzile Guatemalei, unde locuitorii presară pe pământ tălaş colorat în toate culorile curcubeului, pentru a crea un imens covor cu modele florale şi geometrice. Covorul de praf se ridică apoi încet într-un nor colorat ca o trenă, în urma paşilor a mii de oameni adunaţi pentru celebrarea Paştelui.
Anglia : (vrăjitoarele şi ouăle) Într-una din zonele insulei britanice, ouăle pictate nu se păstrează, ci se lasă să se rostogolească pe un deal în jos, iar cei care sărbătoresc, privesc cum ouăle pictate manual, cu grijă, se sparg în mii şi mii de bucăţi. Rostogolirea ouălelor este un obicei de câteva sute de ani în partea de nord-vest a ţării, precum şi în unele zone din Scoţia. Pe dealurile Holcombe Hill din apropierea oraşului Ramsbottom în duminica de Paşte familiile se adună să rostogolească ouă.
Brazilia : (arederea lui Iuda) Există unele zone ale Mexicului, dar şi în Brazilia şi Creta unde, în ajunul Învierii Domnului , oamenii confecţionează o păpuşă din paie, îmbrăcată ca Iuda, pe care o duc în pieţele centrale ale oraşelor şi o aşează pe rug. Rugului cu personajul Iuda i se dă foc exact la miezul nopţii, sau oamenii îl snopesc în bătaie şi îl spânzură, în semn de răzbunare pentru trădare. Obiceiul se repetă în unele zone ale Americii Latine şi de anul Nou, când prin acest ritual se ţin departe de comunitate spiritele rele.
Australia : (iepurele detronat) Cu toate că australienii consumă cele mai multe ouă de Paşte, iepurele nu este privit cu ochi buni pe continent. Din cauză că, de-a lungul istoriei, iepurii scăpaţi de sub control au făcut foarte multe stricăciuni, în Australia nu iepuraşul aduce ouăle de ciocolată, ci micul animal bilby, cu urechi mari şi marsupiu.
Spania : (dansul morţii) Locuitorii unui mic orăşel medieval, Verges, comemorează în mod interesant întâmplările triste din vinerea mare. În cadrul dansului morţii, oamenii se îmbracă în schelete, se echipează cu coasă şi presară pe jos cenuşă dintr-o ladiţă din noaptea de joi spre vineri, invocând evenimentele drumului crucii. Personificarea morţii în Verges datează din secolul XIV, când pe vremea ciumei şi-au pierdut viaţa foarte mulţi locuitori.
Germania : (focul de Paşte) În regiunile din nord din Germania se obişnuieşte aprinderea focului sau a roţii de foc. Locuitorii din zonă construiesc o roată imensă din crengile rămase de la pomul de Crăciun şi din paie, pe un suport din lemn de fag. Apoi îi dau foc, iar pe urmă îi dau drumul pe o pantă din apropiere. Dacă roata ajunge cu bine la vale, e semn de recoltă bună. Tot o veche tradiţie nemţească susţine că aducerea apei de Paşte de la un izvor din apropiere are puteri miraculoase.
Mâncăruri deosebite pe masa de Paşte
Cina cea de taină … cu porcuşor de Guinea – Bucătăria tradiţională din Peru are o delicatesă : porcuşorul de Guinea, care este extrem de apreciatde mii de ani în zonă. Acest lucru îl dovedeşte şi una din frescele de pe peretele unei biserici din Cusco, unde în reprezentarea Cinei cea de taină, pe farfuria lui Isus se vede un astfel de porcuşor.
Omletă uriaşă de Paşte la francezi – În localitatea Haux din Franţa se sparg circa 4.500 de ouă pentru prepararea unei omlete gigantice de Paşte în piaţa centrală, ddin care toţi locuitorii satului se satură. Conform legendei, Napoleon staţiona în localitate împreună cu oastea sa, iar dimineaţa a cerut omletă. Felul preparat i-a plăcut atât de mult, încât a ordonat să fie pregătită pentru întreaga armată o omletă la fel de gustoasă.