Nu mai arunca cojile atunci când mănânci pepene roşu, poţi prepara o delicatesă din ele!
Ingrediente:
- 1 kg de coji de pepene cântărite după ce au fost fierte în apă cu oţet
- 1kg zahăr
- 1/2 l apă
- 50 ml zeamă de lămâie
- esenţă de vanilie
Preparare:
Se curăţă feliile de pepene de coaja verde, cât se poate de subţire eventual folosiţi un cuţit pentru curăţat cartofi. Partea albă rămasă din coajă se taie cubuleţe de 3-4 cm.
După ce ai tocat, pregăteşte apa pentru fiert, iar când este clocotită pune bucăţile în vas şi lasă la fiert aproximativ 2 ore până capătă un aspect sticlos.
Când sunt fierte, se spală în câteva rânduri în apă rece şi se ţin în strecurător câteva ore.
Zahărul se dizolvă în 1/2l de apă şi când siropul dă în clocot se adaugă cojile de pepene, lămâia şi vanilia.
Se fierbe până când siropul începe să se lege. Amestecă din când în când şi verifică folosind o lingură, consistenţa gemului.
Se pregătesc din timp borcanele prin spălare cu apă şi detergent şi uscare la cuptor pentru sterilizare.
Când este gata gemul se împarte în borcane se înfiletează şi se depozitează în cămară.
Poftă bună!