În fiecare toamnă ne pregătim pentru iarnă cu diverse sucuri de legume şi murături cu care ne încărcăm cămara. Anul acesta înceară să pui la murat şi fructe. Merele sunt foarte gustoase nu doar crude ci şi murate.
[the_ad id=”12306″]
Ingrediente:
- 150g sare
- 250-300g miere
- 100g malţ (în lipsa lui folosiţi făină de secară)
Condimente:
- frunze de coacăz negru
- frunze de vişin
- frunze de mentă
Preparare:
Pasul 1: În funcţie de cantitatea de mere pe care o folosiţi adaptaţi toate ingredientele. Astfel merele se spală foarte bine şi se pregătesc pentru murat. Se aleg mere sănătoase fără viermi, găuri, zgârieturi sau pete.
Pasul 2: Pregătiţi, spălând vasul în care vor fi puse la murat, de preferat borcane mari de sticlă. Pe fundul borcanului se aşează câteva frunze de coacăz apoi un rând de mere, peste care un rând de frunze de vişin şi iar un rând de mere, un rând de frunze de mentă şi din nou un rând de mere. Deasupra puteţi pune un mix din frunzele rămase. Puteţi pune şi 2 3 crenguţe de mentă.
Pasul 3: Pregătim saramura prin fierberea apei împreună cu celelalte ingrediente care se dizolvă. Se lasă la răcit iar când este călduţă se toarnă în borcan peste amestec. Peste mere se pune un disc şi o greutate iar important este ca în perioada muratului discul să fie tot timpul acoperit (ca disc puteţi folosi o farfurioară care să încapă în borcan). Merele se murează în 4-6 săptămâni.