(Perioadă cu imagini puține)
Se solicită locuri pentru case la marginea oraşului, între barierele vechi şi cele noi, astfel se scot la vânzare 440 de locuri, dincolo de str. Raionului ( Ştefan cel Mare ) ; la şcoala naţională se introduc catedrele de limba greacă şi italiană.
Comanda de foc era alcătuită din 33 de slujbaşi.
Pe 30 ianuarie ia fiinţă Societatea de asigurări „Înaintarea Comerţului” – ce asigura mărfurile pe Dunăre ( majoritatea exportate ), ia fiinţă tipografia preotului Anastasie R. Brăileanu (de la biserica Sf. Nicolae), ajutat de meşterul Ilie Boerescu – viitor ginere. Publică o foaie periodică Preţu curent – ce cuprindea preţurile produselor pe piaţă şi mişcarea vaselor în port, precum şi o carte moral – religioasă. în 216 pagini – „ Prudenţa şi Omul”.
Familia Minovici (fostă Mina), originară din Tetova ( Macedonia sârbescă ), ajunge în Brăila pe la 1816.
La 30 apr. 1858 se naşte Mina Minovici, copilăreşte în zona străzii Goleşti, urmează Gimnaziul ( 1869-73 ), apoi studiază la Iaşi. Urmează la Bucureşti Şcoala Superioară de farmacie şi Facultatea de Medicină. Este preparator al cursului de chimie, la catedra lui C. Davilla în Şcoala Superioară de Farmacie. Voluntar în Războiul de Independenţă, decorat cu multe ordine şi medalii, printre care şi „Legiunea de onoare” – franceză. Ajunge farmacist la Eforia Spitalelor Civile Bucureşti ( 1879-83 ), se specializează în toxicologie, luându-şi doctoratul la Paris, devine membru al Societăţii Franceze de Medicină Legală.
În 1889, este medic secundar la Spitalul din Bucureşti, apoi medic legist al capitalei. În 1912, este director al Serviciului Sanitar al României, fondator al Şcolii române de medicină judiciară şi al Institutului Medico-Legal ( primul din lume ) şi director ( 1924-33 ). Fondează Morga – pe care o conduce şi Serviciul Antropometric – 1892, profesor de medicină legală la facultatea de Medicină legală , decan al acesteia ( 1919-24, 1926 şi 1930 ).
Membru al Academiei de medicină Paris, în 1929 publică Tratatul de medicină legală – 2 volume ( 2027 pag. şi 460 de imagini. Acest tratat de medicină legală cu legislaţie şi jurist prudenţă română şi străină este lăudat în Europa şi premiat de Academia română.
Moare în Bucureşti, la 25 aprilie 1933.
–––
Barierele oraşului, aveau rol de punct vamal, pentru încasarea anumitor valori funcţie de produse, sume ce contribuiau la visteria comunală. Lucrătorii vamali se numeau guarzi sau spirţari ( cu mare grijă la oprirea băuturilor spirtoase ), se intra numai cu paşaport.
[the_ad id=”12306″]
În aprilie, Caimacanul Vogoride, numeşte pe Aga Dumitru Lupu la conducerea Comisiei epitropiceşti.
Borgetti şi Gerbollini, construiesc o mare fabrică de pâine, utilizau maşină cu aburi, au 63 de muncitori şi moară ( una din cele mai mari din ţară ), zilnic se produc patru mii de pâini, iar Moara şi Fabrica de pâine a lui Cosma Chiprioti, funcţiona cu 14 lucrători.
Începe iluminare publică cu gaz fotogen ( petrol lampant ), 283 de lămpi în felinare şi mai târziu în ….baloane de Boemia, suspendate pe stâlpi de bronz, lucraţi artistic.
Tipografia lui D. Samolada se afla instalată în casa Ioanei Avram, pe strada Silistrei din Vopseaua Roşie.
În luna noiembrie, actorul italian Jacoppo Billi, ce alcătuise trupă de teatru de vodevil şi balet, obţine de la Magistrat bani, pentru ridicarea unui teatru dramatic, dar iniţiativa dă greș
VA URMA
[the_ad id=”14977″]