marți, august 12, 2025
Acasă Blog Pagina 188

Frittata cu şuncă şi ardei

45 de minute
Ingrediente:frittata_cu_sunca_1
– 4 ouă
– 150 g şuncă cubuleţe
– 4 linguri de făină
– 3 linguri de ulei de măsline
– 150 g de caşcaval ras (cheddar)
– 150 g de ciuperci felii
– un ardei gras tăiat jumătate cubuleţe, jumătate fâşii
– un ardei iute tocat mărunt (dacă îţi place picant)
– două linguri de ketchup sau roşii la conservă
– o linguriţă de busuioc
– 3 linguri smântână
– 2 linguri de porumb
-100 g de caşcaval ras pentru ornat

Mod de preparare

frittata_cu_sunca_2Pasul 1 – Încingi bine cuptorul, la 200 de grade. Baţi bine ouăle. Adaugi făina şi uleiul, apoi amesteci bine, să nu facă cocoloaşe. Adaugi smântâna.
Pasul 2 – Adaugi busuiocul şi potriveşti de sare şi piper. Ornezi cu ciuperci şi ardei gras.
Pasul 3 – Adaugi busuiocul şi potriveşti de sare şi piper. Ornezi cu ciuperci şi ardei gras.
Pasul 4 – Bagi la cuptor într-o tavă rotundă sau de care preferi, de 26 de cm, tapetată cu ulei şi făină. Laşi 20 de minute, scoţi şi pui caşcavalul ras, apoi mai laşi încă 10 minute în cuptor.
Se serveşte cald.

Casa Rally devine Teatrul Maria Filotti

Casa Rally-Teatrul Regal-Teatrul Comunal-Teatrul Maria Filotti

Existenţa unui han Rally este semnalată încă din anul 1851 când Matei Millo a dat spectacole în sala Hotelului Rally, imobilul fiind distrus de un incendiu la 21 august 1859. Proprietarii, fraţii Ianache, Demostene şi George Rally l-au reconstruit pe vechea temelie în anul 1862, arhitectul şef al oraşului, Dimitrie Poenaru l-a consolidat în anul 1863, alte reparaţii generale se fac în anul 1872 de către arhitectul P.A. Taba.

11180147_851812448201063_1945101476_n

 

Casa Rally aşa cum stă scris pe frontispiciul clădirii în diverse cărţi poştale ilustrate a fost construită în anul 1894 de antreprenorul Blechner şi cuprindea corpul 1 Teatru şi prăvălii, corpul 2 scena Arenei de vară. Presaţi de datorii, proprietarii au fost nevoiţi să înstrăineze imobilul care este cumpărat de creditorul Dumitru Ionescu în anul 1900.

11118322_851812474867727_1874901123_n

În anul 1878 are loc trecerea trupelor române în Dobrogea, în frunte cu Domnitorul Carol I. Seara în sala Rally, se prezintă un spectacol de gală dat de trupa Tardini şi Halepliu. De atunci Teatrul Rally se va numi Teatrul Regal.

Imobilul trece în anul 1900 în proprietatea lui Dumitru Ionescu, care o cumpără cu preţul de 985 000 lei. Prin testamentul din 1910, depus la Tribunalul Brăila pentru aplicare de către soţia sa Elena Ionescu, în anul 1919, acesta lasă clădirea în administrarea şi proprietatea Primăriei, care se va numi Teatrul Comunal. Întregul imobil, se preciza în 1939, se închiriază iar veniturile formează Fondul Dumitru Ionescu pentru îndeplinirea clauzelor testamentare.11180055_851812501534391_813570390_n

În imobil au funcţionat în diferite perioade mai multe instituţii: Şcoala Populară de artă, Casa de Cultură. Grav avariat de cutremurele din anii 1940 şi 1977, imobilul a fost restaurat în anii 1941-1942 şi 1980-1988. Ultima restaurare coordonată de ahitecţii Vioerl Oprescu şi Doina Juncu a beneficiat de aportul unui valoros colectiv de artişti plastici condus de Virgil Mişăescu.

 

Pui dulce acrişor cu legume şi ananas

Durata : 60 minutePUI_DULCE_ACRISOR_BRAILA_PORTAL
Nr. porţii : 4 persoane
Ingrediente:

– 9 linguri de ketchup
– 4 linguri oţet de vin alb
– 4 căţei de usturoi , zdrobiţi
– 400 de g de piept de pui, fără piele şi os, tăiat cuburi
– 6 fire de ceapă verde, tocate
– 2 ardei graşi roşii, curăţaţi de seminţe şi tăiaţi cubuleţe
– o conservă (565 de g) de ananas, scurs şi tăiat cubuleţe
– 200 de g de păstăi verzi
– 25 g de nuci caju

Mod de preparare:

pui-dulce-acrisorPasul 1 – Încălzeşti cuptorul la 200 de grade C. Ungi cu puţin ulei un vas termorezistent. Într-un bol, amesteci ketchup-ul cu oţetul, zahărul şi usturoiul. Adaugi pieptul de pui, ceapa şi ardeii graşi şi amesteci.
Pasul 2 – Asezonezi cu sare şi piper, după gust, apoi pui amestecul în vasul termorezistent. Acoperi vasul cu folie de aluminiu şi dai preparatul la copt 20 de minute.
Pasul 3 – Între timp, pui păstăile la fiert în apă cu sare până când se înmoaie uşor (fără să-şi schimbe culoarea).
Pasul 4 – După cele 30 de minute, înlături folia de aluminiu, adaugi ananasul şi păstăile verzi şi mai dai preparatul la copt 15 – 20 de minute. După cele 15 – 20 de minute, scoţi preparatul din cuptor şi presari nucile caju şi serveşti.

Aşa au sărbătorit brăilenii ORA PĂMÂNTULUI

“Omul a fost întotdeauna dezordonat în exploatarea naturii, a abuzat-o deseori în loc să se folosească înţelepţeşte de bogăţiile ei; el a uitat complet de nevoile viitorimiii, a distrus valori economice şi stări de echilibru în natură care nu se mai pot reface” – ALEXANDRU BORZA

 

ora pamantului braila 1 ora pamantului braila 2 ora pamantului braila 3 ora pamantului braila 4 ora pamantului braila 5 ora pamantului braila 6 ora pamantului braila 7 ora pamantului braila 8 ora pamantului braila 10 ora pamantului braila 11 ora pamantului braila 12 ora pamantului braila 13 ora pamantului braila 14 ora pamantului braila 16 ora pamantului braila 17 ora pamantului braila 18 ora pamantului braila 19 ora pamantului braila 20 ora pamantului braila 21 ora pamantului braila 22 ora pamantului braila 23 ora pamantului braila 24 ora pamantului braila 25 ora pamantului braila 26 ora pamantului braila9

 

Foto :  Cristiana Lipan

Festivalul Florilor – Grădina Mare

În perioada 24 – 26 Aprilie 2015 în Grădina Mare are loc cea de-a 12 ediţie a Festivalului Florilor din Parcul Grădina Publică.

Veţi putea admira şi achiziţiona diverse flori şi aranjamente florale, fotografii şi ilustrate cu tematică florală. De asemenea, solişti de la Casa de Cultură a municpiului şi de la Şcoala Populară „Vespasian Lungu” vor oferi momente artistice – muzică uşoară şi populară.

1-Festivalul-florlor-braila-portal 2-Festivalul-florilor-braila-portal 3-Festivalul-florilor-braila-portal 4-Festivalul-florilor-braila-portal 5-Festivalul-florilor-braila-portal 6-Festivalul-florilor-braila-portal 7-Festivalul-florilor-braila-portal 8-Festivalul-florilor-braila-portal 9-Festivalul-florilor-braila-portal

 

 Foto : Cristiana Lipan

 

Cercetarea unui dăunător agricol în zona Brăilei

Triticum spp, Zabrus tenebioides Goeze şi vizita didactică a studenţilor

Producţia culturilor de câmp este adeseori condiţionată de o multitudine de factori tehnologici, ecologici şi climatici. Atacul dăunătorilor reduce randamentul de producţie ajungând în mod constant la 15-20% pierderi iar în cazuri excepţionale se poate ajunge şi la pierderi totale.
La cultura grâului, deprecierea calitativă aduce în prim plan ca organisme dăunătoare mălura şi ploşniţele şi din punct de vedere cantitativ, gândacul ghebos (Zabrus tenebioides Goeze).
Datorită acestor atacuri, în tehnologia culturilor agricole, un loc primordial il are veriga de protecţia plantelor prin tratamentele chimice. Totodată folosirea excesivă a produselor chimice duce la pariţia de forme rezistente ale organismelor dăunătoare, la poluarea solului şi la faptul că nu dau rezultate satisfăcătoare pe o perioadă lungă de timp.


Un sistem eficient de combatere il constituie o îmbinare a mai multor factori, generic denumită „Combatere integrată”. Eficacitatea acesteia aduce în prim plan mijloace biologice, chimice şi agrotehnice. Combaterea poate fi concepută doar pe o cunoaştere minuţioasă de către entomologi a biologiilor organismelor dăunătoare şi a factorilor ecologici care pot influenţa apariţia şi dezvoltarea acestora.
În scop didactic a fost efectuată vizita studenţilor de la Facultatea de Inginerie şi Agronomie Brăila, specializarea Agricultură la câmpul experimental al Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Brăila într-o experienţă coordonată de d-na dr. ing. Luxiţa Rîşnoveanu Şef lucrări la FIAB şi cercetător ştiinţific la SCDA Brăila.
Experienţa constă în tratamentul chimic la sămânţa de grâu împotriva gândacului ghebos cel mai important dăunător care atacă în primele faze de vegetaţie la cerealele păioase de toamnă. Dezbaterile privind problemele de protecţia plantelor, biologia dăunătorului, modul de atac şi recunoaşterea larvei (existentă la acest moment în cultură) au avut loc direct în câmp la experienţa montată pentru tratament samânţă la grâu.
Coordonator experienţă ,
Şl.dr.ing. Luxiţa Rîşnoveanu.