sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Bio, cea mai sănătoasă modă

Important de Citit

Vedeai alimente bio, eco sau organice ca un moft scump pentru coşul tău zilnic? S-ar putea să se transforme în cei mai buni aliaţi ai tăi în cursa pentru tinereţea eternă.

bioAlimente fără confuzii:
– produsul organic =are peste 95 % ingrediente organice.
– produs cu ingrediente organice = conţine 70 – 95 % ingrediente organice. Fără menţiuni când conţine mai puţin de 70 % ingrediente organice.

Fie că te apuci de mâncat bio pentru că eşti genul care „ascultă” de modă, fie că te-a cuprins paranoia E-uri-lor, ideea este :”Felicitări!”. Ai făcut o alegere bună pentru sănătatea ta, şi pe dinăuntru, şi pe dinafară. Dacă alimentele bio pe care le cumperi chiar sunt produse în conformitate cu regulile înşirate de Uniunea Europeană, atunci îţi garantăm că organismul tău are numai de câştigat. Vizibil chiar: adică o să ţi se vadă şi pe piele, pentru că alimentele din această categorie conţin cu 40% mai mulţi antioxidanţi decât cele convenţionale.
Analiza „bio” de la cap la coadă.
Probabil că cel mai frecvent şi popular răspuns pe care îl vei primi la întrebarea „Ce este un aliment bio?” este: un aliment fără E-uri. Slavă Domnului, situaţia este mult mai complicată de atât. Pentru că bio nu se referă doar la ingredientele din compoziţia produsului, ci porneşte tocmai de la începuturile acestor ingrediente: cum au fost cultivate plantele respective, în ce condiţii au fost crescute animalele sacrificate pentru masa ta de prânz şi aşa mai departe.
Aceste alimente sunt produse în unităţi verificate şi autorizate în conformitate cu reglementările UE în domeniu. Sunt 5693_04__bio_2_textîntotdeauna marcate cu sigla organismului de cercetare, au un certificat de calitate şi le găseşti în zone separate şi semnalizate ca atare din marile magazine. Deci nu ai cum să le confunzi, asta e clar! Important este să citeşti foarte bine eticheta şi să detectezi toate aceste elemente de autenticitate.
Ce înseamnă sănătatea „bio”?
Pe tiparul vorbei „dai un ban, dar stai în faţă”, aici dai un ban mai greu şi primeşti un avans în faţa trecerii atât de dăunătoare a timpului asupra sănătăţii tale şi a felului în care te arăţi celor din jur. Produsele bio conţin cu cel puţin 50% mai multe vitamine, minerale, enzime şi fitoelemente decât alimentele normale. Ceea ce înseamnă că într-adevăr te hrăneşti atunci când mănânci! Nu doar că îi dai sistemului digestiv de rumegat şi de eliminat toxine.
Atunci când sunt folosite îngrăşăminte naturale, de exemplu, şi nu cele chimice, pe bază de azot, fructele şi legumele rezultate conţin cantităţi mai mici de nitraţi – substanţe cu poteţial cancerigen. Iar laptele şi ouăle provenite de la animale care au fost crescute conform standardelor bio ale UE (fără hormoni sau antibiotice, hrănite doar cu furaje bio, la rândul lor, şi crescute în condiţii lipsite de stres şi spaţii deschise) nu intervin în cursul metabolismului, declanşând alergii sau sensibilităţi, aşa cum fac produsele care conţin urme de antibiotice, de exemplu.
Iată care sunt condiţiile pe care trebuie să le respecte un aliment ca să intre în categoria bio:
1. Nu au fost folosite substanţe chimice (precum pesticidele sau ierbicidele) în culturile plantelor care servesc drept ingrediente.
2. Nu au fost folosite substanţe chimice la procesarea ingredientelor.
3. Nici un ingredient nu este modificat genetic.
4. Nici un ingredient nu a fost supus iradierii.
5. Produsele de origine animală nu conţin urme de antibiotice sau hormoni.
6. Nu conţin reziduuri toxice.
alimentePe scurt să mâncăm „ca la ţară”…sănătos, chiar dacă la oraş este destul de greu să faci acest lucru, eu zic că dacă ne impunem la o anumită cerinţă din punct de vedere alimentar, ofertele vor fi în funcţie de cerinţe, şi automat preţurile în funcţie de concurenţă. Nu zic să revoluţionăm întregul sistem „importator” de market-uri, dar cu timpul eu cred că se poate, cu atât mai mult cu cât este vorba de noi, de corpul nostru de sănătatea noastră.

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Proiect National de Scriere creativă „FANTEZII LITERARE” 2025

La Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, se va desfășura, în perioada februarie - iunie 2025, Atelierul de Scriere creativă...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -