luni, noiembrie 25, 2024

Biserica „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”

Important de Citit

turn_bisericaBiserica „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” (A treia clădire)
Aceasta urma să fie una dintre cele mai monumentale biserici ale Brăilei însă din motivele pe care le vom constata ulterior a sfărşit prin a dispărea cu totul.
Lucrările au început în 1933 pe terenul în suprafaţă de 4850 metri pătraţi primit la schimb de Primăria Brăilei în P-ţa Concordiei, la data de 12 august 1933.
Lucrările au început în 1933, fiind efectuate cu firmă de antrepriză ” Ing. Gh. Ignat „. Piatra fundamentală a fost însă sfinţită de Episcopul Buzăului Ghenadie tocmai în ziua de 29 septembrie

1935 din cauza deselor întreruperi a lucrărilor de către firma constructoare. Preot Paroh era Anghel Constantinescu. La sfârşitul anului 1936 se ajunsese la planşeul superior al acoperişului.
Anii care au premers declanşarea celui de-al II lea Război Mondial, au încetinit lucrările. Lucrul a continuat însă şi în timpul războiului, când construcţia a fost folosită şi ca adăpost antiaerian. După război, tocmai în 1946 s-a reuşit ridicarea crucii mari pe turla principală, ea fiind sfinţită cu ocazia hramului din data de 14 octombrie. Astfel construcţia va ramâne în acest stadiu, fiind terminată pe trei sferturi, până în anul 1964 când a fost demolată de autorităţile comuniste. Biserica a fost dinamitată în săptămâna 6-12 aprilie 1964 din timpul Postului Mare. De menţionat că în cursul anului anterior fusese demolată şi biserica Sf. Spiridon.
Ambele demolări au fost mascate de autorităţile ateiste, sub forma necesităţii de sistematizare modernă a oraşului.
Ultimul preot paroh al acestei construcţii bisericeşti dispărute a fost Ioan Filichi.

Sursa: „Bisericile Brăilei” Dr. Ionel Ştefan Alexandru

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Costumul popular – întâlnire cu jurnalista Maria Stanciu

Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 11.00 brăilenii sunt invitați la Biblioteca Județeană "Panait Istrati" Brăila la întâlnirea cu...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -