Cu această biserică intrăm în secolul al XX lea deoarece lucrările de construcţie au demarat chiar în anul 1900. Înaintea construcţiei actuale din strada Galaţi, tot în acelaşi loc a funcţionat un paraclis, ridicat din paiantă de către locuitorii zonei în anul 1895.
Noua construcţie din cărămidă arsă a fost finalizată în anul 1912 prin eforturile preotului paroh Radu Iancu şi a unui comitet de cetăţeni coordonat de epitropi O. Chiscăneanu şi Paul Tudose.
Pictura întregii biserici a fost realizată de către pictorul Marinela Stănescu, însă icoanele împărăteşti au fost pictate de către Matache Orăşeanu fiind folosite neîntrerupt şi în vechiul paraclis între 1895 – 1912 şi în noua biserică.
Pe data de 29 august 1912 în prezenţa episcopului Dunării de Jos Nifon Nicolescu s-a făcut sfinţirea bisericii, la ea participând nu numai localnicii din zonă, dar şi numeroşi cetăţeni ai urbei. Biserica este un monument de arhitectură realizată în stil bizantin cu planul în formă de cruce, ea beneficiind şi de o frumoasă poziţie pe artera principală a oraşului, actuala Calea Galaţi.
În decursul timpului au avut loc mai multe lucrări de reparaţii, întreţinere şi consolidare. Astfel în anul 1927 s-a restaurat pictura şi s-a introdus parchetul de jos. În 1947 au avut loc o serie de reparaţii de zidărie şi în 1974 s-a refăcut din nou pictura deteriorată timp de jumătate de secol de fumul lumânărilor. Ultima reparaţie generală s-a efectuat în 1987, când s-au înlăturat toate urmările lăsate de cutremurul ce avusese loc cu un deceniu înainte.
Resfinţirea bisericii s-a efectuat a doua zi de Crăciun în anul 1988 de către preasfinţitul episcop al Buzăului, Epifanie Norocel.
În momentul de faţă biserica este slujită de către preotul paroh Costache Tureatcă şi de preotul slujitor Maricel Chiriţă.
Adresa este Calea Galaţi nr. 74
Sursa: „Bisericile Brăilei” Dr. Ionel Ştefan Alexandru