sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Boli virale

Important de Citit

Un virus este un germen care provoacă infecții precum răceală, bronșită, amigdalită, infecțiile urechii, gripă, oreion și varicelă. Există sute de viruși diferiți.

Răcelile sunt foarte frecvente la copiii sănătoși și, în medie, la copiii preșcolari care suferă de cel puțin șase răceli pe an. Este normal ca un copil sănătos să aibă până la 12 boli virale pe an, în primii câțiva ani de viață. De asemenea, este obișnuit ca un copil să se îmbolnăvească de un virus la scurt timp după ce s-a refăcut, astfel încât să pară că este bolnav tot timpul, deoarece virușii se pot răspândi cu ușurință, atunci când copiii au contact strâns unul cu celălalt. Însă, pe măsură ce copiii cresc, frecvența îmbolnăvirii cu bolile virale scade. Majoritatea virușilor sunt ușori, iar tratamentul optim este odihna acasă.

Iată câteva semne și simptome ale virușilor

Dacă copilul dumneavoastră are un virus, acesta poate prezenta o varietate de simptome, precum:

  • un nas blocat sau care curge
  • ochi roșii, lăcrimați
  • o durere în gât
  • febră
  • erupții cutanate care devin albe pentru o secundă sau cam așa ceva după ce le apăsați cu degetul
  • tuse sau strănut
  • vărsături și/sau diaree
  • dorința de a dormi mai mult (letargie), nedorind să mănânce
  • senzație de rău în general

În timp ce majoritatea virușilor sunt ușori la copii, sugarii sub trei luni se pot îmbolnăvi foarte repede și trebuie să fie evaluați de un medic.

Îngrijirea acasă

Virușii nu pot fi tratați cu antibiotice. Tratamentul optim este odihna acasă, pentru a permite sistemului imunitar al copilului să lupte împotriva virusului.

Iată câteva măsuri simple care vă pot face copilul să se simtă mai bine

Oferă-i copilului tău cantități mici de băut, des când este treaz, cum ar fi o gură de apă la fiecare 15 minute. Acest lucru ajută la ameliorarea durerii în gât, menținându-l umed și înlocuind lichidul pierdut din cauza febrei, vărsăturilor sau diareei.

Administrarea suficientă de lichid este deosebit de importantă la sugari. Ei trebuie să primească fie lapte matern, lapte praf sau lichide de rehidratare, cum ar fi electroliții ( SODIU – POTASIU – CALCIU – MAGNEZIU).

Nu vă îngrijorați dacă copilul dumneavoastră nu mănâncă câteva zile. Când se va simți mai bine, va începe să mănânce din nou.

De asemenea, este important să lăsați copilul să se odihnească.
Utilizați picături nazale saline pentru a ajuta la curățarea nasului blocat la bebeluși. Un copil cu nasul curat, se va hrăni mai ușor.

Tratamentul cu paracetamol sau ibuprofen pentru durere este o altă măsură potrivită, în vederea ameliorării durerii. Nu-i oferi copilului tău aspirină. Verificați cu atenție eticheta pentru doza corectă și asigurați-vă că nu îi oferiți alte produse care conțin paracetamol sau ibuprofen (cum ar fi unele medicamente pentru tuse și preparate pentru răceală și gripă).

Când să vezi un medic

Dacă starea copilului nu se îmbunătățește după 48 de ore, ci se înrăutățește, duceți-l la medicul dumneavoastră de familie. Consultați, de asemenea, medicul dumneavoastră de familie dacă copilul dumneavoastră are oricare dintre următoarele:
durere care nu se ameliorează cu paracetamol sau ibuprofen;
vărsături persistente și diaree;
o febră mare care nu se ameliorează după 48 de ore;
refuzul de a bea;
o erupție cutanată sau o pată care nu se albește când apăsați pe ea;
mai puțin de jumătate din numărul obișnuit de scutece umede;
oricare alt motiv de îngrijorare.

Hrănire deficitară sau febră la un sugar cu vârsta de trei luni sau mai mic

Solicitați îngrijiri imediate de la medicul dumneavoastră sau de la departamentul de urgență al unui spital dacă copilul dumneavoastră:
este foarte palid sau greu de trezit;
are dificultăți de respirație;
are o erupție cutanată, dureri de cap, gât rigid sau dureri de spate;
nu se simte bine, are febră și erupții cutanate (pete mici, roșii aprinse, pete violete sau vânătăi inexplicabile) care nu se transformă în culoarea pielii (albire) când apăsați pe ele.

Hrănire deficitară sau febră la un sugar cu vârsta de o lună sau mai mic

Uneori, virușii pot declanșa astm bronșic (dacă copilul dumneavoastră are un diagnostic de astm bronșic) sau o respirație șuierătoare (șuierat în timp ce respiră). Dacă se întâmplă acest lucru, tratați astmul așa cum ați proceda în mod normal. Dacă respirația șuierătoare este nouă și copilul dumneavoastră are dificultăți de respirație, duceți-l la medicul dumneavoastră de familie.
Nu utilizați paracetamol sau ibuprofen doar pentru a reduce febra, deoarece aceasta ajută organismul să se îmbunătățească în mod natural. De asemenea, nu utilizați alte remedii, decât dacă sunteți sfătuit de un medic sau de un profesionist din domeniul sănătății.
Este posibil ca micuțul dumneavoastră să se simtă mai bine în câteva zile sau poate fi rău, până la două săptămâni. Tusea, de asemenea, poate persista câteva săptămâni.

Majoritatea erupțiilor cutanate sunt ușoare și nu provoacă suferință copilului dumneavoastră, deși unele pot provoca multă mâncărime. Discutați cu farmacistul despre tratamentele care pot ajuta la ameliorarea erupțiilor cutanate cu mâncărime. Adesea, o astfel de erupție durează câteva zile înainte de a dispărea singură. Uneori apare o erupție cutanată când febra dispare. Acesta este un semn că starea copilului se îmbunătățește.

Cum se răspândesc bolile virale?

Un virus se poate răspândi de la o persoană la alta prin strănut, tuse, vărsături sau fecale.
De obicei, există o întârziere între momentul în care un copil este expus la virus și momentul în care acesta dezvoltă boala. Această întârziere este în general de câteva zile, dar unii viruși pot dura până la două sau trei săptămâni înainte de apariția simptomelor.

O bună igienă reduce șansa de a obține virușii sau de a-i transmite altora, iar aceasta include:

  • spălarea regulată a mâinilor
  • nu împart cești sau tacâmuri
  • încurajarea copiilor să tușească sau să strănute în batistă

Este bine, ca în cazul în care copilul folosește șervețele, acestea să fie aruncate în coș imediat după folosire și să se spele bine pe mâini. De asemenea, este indicat ca în cazul în care copilul dumneavoastră nu se simte bine, să-l țineți acasă până când se reface.

Este aproape imposibilă prevenirea virușilor, dar puteți ajuta la menținerea sistemului imunitar al copilului dumneavoastră, asigurându-vă că are o dietă echilibrată și un somn suficient. Majoritatea copiilor nu au nevoie să ia vitamine zilnic. Este important să fii la curent cu imunizările copilului tău pentru a preveni viruși precum rujeola, oreionul, rubeola și varicela (varicela).

Puncte cheie de reținut

  • Bolile virale sunt foarte frecvente la copii și se răspândesc cu ușurință în grădinițe sau școli.
  • Este normal ca un copil să aibă până la 12 infecții virale pe an în primii ani de viață și poate părea că este bolnav tot timpul.
  • Tratamentul optim este odihna.
  • Antibioticele nu vor ajuta la tratarea bolilor virale.
  • Dacă copilului nu i se îmbunătățește starea după 48 de ore sau simptomele se agravează, consultați medicul dumneavoastră de familie.

Întrebări frecvente

Trebuie să văd un medic pentru a fi diagnosticat virusul copilului meu?

Dacă copilul dumneavoastră se confruntă cu simptome ușoare care sunt ameliorate de paracetamol sau ibuprofen și par să se amelioreze după 48 de ore, nu este nevoie să vizitați un medic. Adesea, este foarte dificil să determinați ce virus are copilul dvs. și oricum nu contează, deoarece tratamentul este același.

Ce remedii naturiste pot oferi copilului meu pentru a-l ajuta să se simtă mai bine atunci când este răcit?

Nu recomandăm să dați tratamente – fie medicale sau naturale – copiilor fără sfatul medicului profesionist. Puteți îngriji copilul acasă atunci când este răcit, dându-i multe lichide, permițându-i să se odihnească și oferindu-i analgezice simple (de exemplu, paracetamol).

Produsele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi vitaminele sau suplimentele (de exemplu, vitamina C, multivitamine) nu sunt necesare. În general, aceste produse nu au dovezi științifice sau sunt limitate pentru a-și dovedi eficacitatea în prevenirea sau tratarea virușilor precum răceala.

Remediile care sunt de obicei transmise în familie (de exemplu, a rămâne cald, a evita să te culci cu părul ud, a nu ieși afară cu picioarele goale sau cu părul ud și a sta în casă) nu s-au dovedit a preveni răcelile. Acestea au fost dezvoltate înainte de a se descoperi că răcelile sunt cauzate de viruși.

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Proiect National de Scriere creativă „FANTEZII LITERARE” 2025

La Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, se va desfășura, în perioada februarie - iunie 2025, Atelierul de Scriere creativă...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -