Pentru că multe persoane se întreabă ce să aleagă între un laptop și un computer de tip desktop, ne-am propus ca în acest articol să facem o mică comparație între portabilitatea, performanțele, upgrade-ul și prețul acestora pentru a afla care este mai avantajos înainte de a fi achiziționat.
Înainte de a face această alegere trebuie să vă gândiți exact pentru ce îl utilizați, dacă îl achiziționați pentru un business, dacă călătoriți des, dacă lucrezi de acasă în confortul propriu și atunci este indicat un laptop. Dacă toate cele de mai sus îți sunt indiferente, va trebui să citești acest articol în continuare pentru a afla ce tip de computer ți se potrivește.
PORTABILITATE
Prin portabilitate ne referim la cât de ușor este de manipulat sau de transportat un anumit lucru. Aceasta vizează două caracteristici: greutatea și dimensiuniile respectivului obiect.
LAPTOP
Un astfel de dispozitiv este apreciat în primul rând pentru faptul că e foarte portabil. El cântărește relativ puțin, fiind foarte ușor de transportat după tine atunci când ai nevoie la conferințe, ore, când mergi în vacanță, când dorești să stai confortabil în pat și așa mai departe. Având în vedere dimensiunile reduse, nu va ocupa mult loc nici atunci când e folosit pe birou, ci dimpotrivă, va ajuta la valorificarea fiecărui spațiu.
Laptopurile sunt totodată și device-uri foarte silențioase în timpul întrebuințării, motiv pentru care nu-i vei deranja pe cei din jur când le folosești. În plus, nu va fi necesar să ai separat boxe, cameră web, mouse sau alte componente periferice, deoarece ele sunt incluse din start într-un singur articol.
Folosind un laptop, te poți bucura de aceleași aplicații ca pe un sistem Desktop, consumul de energie va fi unul mai mic, iar caracteristicile foarte bune, dacă investești într-o astfel de achiziție.
Laptop-ul mai dispune și de o baterie care este extrem de folositoare. Poți sta pe laptop în timp ce călătorești sau în timp ce este o pană de curent prin intermediul bateriei. Imaginează-ți cum ar fi să lucrezi câteva ore la un proiect și să se ia curentul fără să apuci să-l salvezi înainte. Un laptop nu e potrivit pentru persoanele care vor un ecran foarte generos, deoarece maximul pe care-l poate oferi un astfel de device e de circa 17 inch. Însă, pentru o astfel de dotare va trebui să și plătești foarte mult.
CALCULATOR
Știm cu toții că un calculator este format din mai multe componente periferice (monitor, tastatură, mouse, boxe, unitate, etc.). Gândește-te cum ar fi să muți toate aceste componente periferice dintr-un loc în altul și atunci sunteți obligați să stați la birou atâta timp cât aveți nevoie să lucrați. La acest criteriu, laptop-ul este superior desktop-ului! Din punct de vedere al portabilității laptop-ul este alegerea ideală.
PERFORMANȚA
La acest criteriu, laptopul pierde teren în fata desktop-ului. Un laptop decent poate să satisfacă cu ușurință nevoile zilnice ale unui utilizator, dar problema intervine atunci când utilizatorul dorește să testeze jocurile de ultimă generație sau când acesta are nevoie de anumite aplicații care consumă foarte multe resurse (programe de editare foto, video, proiectoare, etc). Aceste probleme se pot rezolva cu un laptop de gaming, însă prețul acestuia poate ajunge și la câteva mii de euro. La ora actuală, cel mai scump laptop nu întrece performanțele unui calculator. Prețul unui laptop este mai mare decât al unui calculator, chiar dacă ambele au aceleași caracteristici ale componentelor.
Calculatoarele pot fi îmbunătățite pentru a avea o performanță ridicată. De asemenea, laptopurile pot fi și ele îmbunătățite, dar până la o anumită limită.
La acest criteriu de performanță calculatorul de tip desktop ocupă locul 1!
UPGRADE
Printr-un upgrade la computer înțelegem îmbunătățirea unor componente fizice cu scopul de a obține o performanță mai bună sau de a schimba anumite componente care nu sunt într-o stare prea bună. Odată cu îmbunătățirea componentelor căldura se va ridica și acestea vor avea nevoie de o ventilație corespunzătoare pentru a putea funcționa în parametrii normali.
Iată ce componente pot fi upgradate la un laptop, respectiv desktop:
LAPTOP: Un upgrade la un laptop este mai greu de realizat. Laptop-urile din prezent sunt atât de subțiri încât majoritatea componentelor sunt integrate în placa de bază. Asta înseamnă că nu le putem schimba fără un pistol de lipit și fără un specialist. Există cazuri în care s-au schimbat componente integrate pe placa de bază de către un specialist și nu au mai funcționat altele. La un laptop se pot schimba următoarele componente pentru ca performanța acestuia să crească:
- Memoria RAM – schimbând plăcuțele de memorie RAM, sistemul tău va rula mai rapid, iar programele se vor deschide mai repede.
- Hard Disk-ul – un Hard Disk cu o viteză de rotație mai mare (RPM) sau chiar un SSD te poate scăpa de timpul de așteptare la pornirea Windows-ului sau a aplicațiilor.
- Placa de rețea – în cazul în care ai o placă de rețea care nu suportă mai mult de 100 mb/s poți opta pentru una care suportă 1000 mb/s. Aceasta îți va oferi o viteză la internet mult mai mare.
- Baterii laptop – acestea pot fi schimbate pentru o capacitate mai mare.
CALCULATOR: Dacă la un laptop avem o limită atunci când vine vorba de upgrade, la un calculator de tip desktop treaba sta cu mult diferit. Putem echivala componentele unui desktop cu niște module. Practic unitatea centrală a unui calculator este una modulară. Poți schimba oricare component din ea fără a întâmpina nicio problemă.
Componentele recomandate pentru a crește performanța desktop-ului sunt:
- Procesorul
- Memoria RAM
- Hard Disk / SSD
- La criteriul de upgrade, locul 1 este ocupat tot de calculator!