sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Cartier de locuințe scoase la imprimantă 3D

Important de Citit

Premieră în Olanda, unde un dezvoltator imobiliar ridică, la Eindhoven, primul ansamblu de locuințe scoase la imprimantă 3D.

Este un cartier întreg de case, cu aspect neconvențional, care respectă însă toate normele de securitate în vigoare. Tehnologia și robotul constructor au fost dezvoltate de Universitatea Tehnică din Eindhoven.

Într-o zonă rezidențială din apropierea aeroportului Eindhoven se ridică primul cartier de locuințe scoase la imprimantă 3D. Vor fi destinate familiilor cu cel puțin doi copii.

Universitatea de tehnologie din oraș a creat imprimanta – un braț robotic care se poate înălţa până la 4-5 metri și se mișcă pe o lungime de 12 metri și o lățime de 5.

La fel cum iese pasta de dinţi dintr-un tub, capul de printare așează straturi succesive de beton, urmând fidel planul viitoarei locuințe. Noua tehnologie a fost dezvoltată în câțiva ani.

Theo Salet, profesor universitar: “Betonul pe care îl printează este moale ca o pastă, poți să-l apuci și să-l modelezi cu mâna. Dacă imprimanta se mișcă prea repede, straturile nu capătă suficientă rigiditate. În același timp, dacă imprimanta este prea lentă, stratul precedent deja se întărește și nu mai există o aderență bună cu noul strat. Trebuie să stabilim care este cea mai bună frecvență pentru depunerea straturilor succesive.

Casele care sunt construite după această tehnologie îndeplinesc toate normele de rezistenţă. La final, pereţii conţin, între un strat exterior și unul interior, material de izolaţie. În plus, sunt “armați” cu fire metalice, inserate tot cu ajutorul robotului. Mai mult, materialul folosit la construcție iese din capul de printare exact în cantitatea necesară. Aşadar, fără risipă.

Theo Salet“Această tehnologie e diferită de turnarea obișnuită a cimentului. Și credem că e mai bine să fie folosită într-o hală, nu în aer liber unde poate să plouă sau să bată vântul. Preferăm să printăm elementele într-o incintă și apoi le transportăm și le asamblăm. Singura limitare ține doar de dimensiunile mijloacelor de transport. Gândiți-vă, de exemplu, la containerele pentru transport maritim.”

Prima casă – cu trei camere şi o suprafaţă de 95 metri pătraţi – urmează să fie predată la cheie la jumătatea anului viitor. Dar, în cartierul printat vor fi şi case mai mari, cu etaj.

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Proiect National de Scriere creativă „FANTEZII LITERARE” 2025

La Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, se va desfășura, în perioada februarie - iunie 2025, Atelierul de Scriere creativă...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -