În cincizeci şi cinci de ani de la înfiinţarea sa la 1 aprilie 1949, Teatrul dramatic Maria Filotti a montat şi a reprezentat în premieră peste 250 de piese de teatru din dramaturgia românească şi universală, dacă ar fi să considerăm o medie de 5-6 spectacole pe stagiune. De la primul spectacol montat în stagiunea 1949 – 1950 La Ilie bun şi vesel de Ion Dămian, urmat de Cumpăna de Lucia Demetrius, Confruntarea de Tur şi Şeinin, O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, La telefon…Taimirul! de Isaev – Galici, Poveste despre dreptate de M.Aligher, etc…, teatrul brăilean a parcurs un drum artistic care-l aşază în galeria instituţiilor de cultură de mare prestigiu din România. De la primii actori ai teatrului, şi până la cei din stagiunea aniversară, pe scena de la Maria Filotti au evoluat câteva sute de interpreţi talentaţi, mulţi dintre ei celebrităţi ale teatrului românesc. Lor li s-a adăugat, în 55 de stagiuni teatrale, câteva zeci de regizori, încadraţi ai teatrului şi Cătălina Buzoianu, care au semnat succesul spectacolului teatral cu un repertoriu din dramaturgia românească sau universală.
Regizoarea Cătălina Buzoianu a montat pe scena teatrului Maria Filotti din Brăila, în stagiunea 2001 – 2002, Mediterana şi Chira Chiralina, dramatizări ale regizoarei după Panait Istrati, spectacole în versiune franceză prin colaborarea sa cu Teatrul Toursky din Marsilia în 1999 şi spectacolul itinerant Odiseea 2001. Cătălina Buzoianu s-a născut la Brăila, 13 aprilie 1938, unde a şi învăţat clasele primare şi a absolvit liceul, apoi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, între 1965 – 1970, la clasa de regie a prof. Ion Olteanu, frecventând şi atelierele de creaţie ale prof. Radu Penciulescu şi David Esrig. A făcut specializări la Seminarul American M. Reinchard din Salszburg, în 1980 cu prof. Eugenio Barbo Ellen Stewart, la Institutul de Educaţie Internaţională S.U.A., cu prof. Martin Esslin şi a beneficiat de o bursă British Council – Marea Britanie. Cătălina Buzoianu a regizat spectacole la Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi, la Teatrul Mic şi la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra şi a desfăşurat o permanentă activitate didactică, din 1975, la I.A.T.C. Bucureşti. Într-o carieră de excepţie, a pus în scenă lucrări de referinţă din literatura dramatică românească şi universală, la teatre din Bucureşti, Brăila, precum Patul lui Procust de Camil Petrescu, Scandal la Palermo de Carlo Goldoni, Mama Curaj de B.Brecht, Romeo şi Julieta de W.Shakespeare, Chira Chiralina şi Mediterana de Panait Istrati, Marlene Dietrich de Pam Giems (montare recentă, în 2004, la Teatrul Mic), sau din Europa, când în 1997, a regizat Don Quijote de la Mancha la Festivalul de Teatru din Madrid şi a iniţiat proiectul Mediterana la Teatrul Toursky din Marsilia.
Regizoarea Cătălina Buzoianu este o prezenţă notabilă la colocviile şi festivalurile teatrale internaţionale, ca la ultima participare la colocviul şi Festivalul Internaţional de la Delphi, organizat de Centrul European de la Delphi.
Pentru activitatea sa în slujba Thaliei, regizoarea Cătălina Buzoianu a fost distinsă cu premii, precum Premiul special al juriului Durham – Marea Britanie, pentru spectacolul Romea şi Julieta; Premiul Ulisse, Italia, în 1996; premiu la Festivalul Naţional de Teatru, 1997; Premiul UNITER pentru întreaga sa activitate, în 2001; decoraţia Amicus Polonia.
În paralel cu activitatea de regizor, începând din anul 1975 Cătălina Buzoianu a fost profesoară la Catedra de Regie Teatru a IATC București (azi UNATC), din 1990 ocupând și funcția de decan al Secției de Teatru. După pensionare, predă la masterat cursurile de Antropologie și de Forme alternative de teatru.
Prin Hotărârea Consilului Local Municipal Nr. 34 din 26 aprilie 1996, regizoarea Buzoianu Cătălina a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Brăilei.