sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Ionel Voineag

Important de Citit

ionel_voineagViaţa culturală a oraşului Brăila a fost întotdeauna activă, pe măsura anvergurii sale economice, mai ales portuară, dar muzica a rămas favorita napolitanilor de la Dunăre, pentru că aici s-au născut, au învăţat şi apoi au cântat pe scenele ţării şi ale lumii : George Cavadia, Liviu Macedonescu, Petre Ştefănescu Goangă, Hariclea Darclee, George Niculescu – Basu…
Din această familie de iluştri muzicieni, face parte şi Ionel Voineag, născut la Brăila, 1noiembrie 1950, unde a copilărit şi a crescut în mediul muzical oferit cu generozitate, mai întâi, de tatăl său, Ştefan Voineag, de la care a moştenit vocea bine timbrată de tenor şi ambiţia de a fi cel mai bun şi apoi de la profesorul Nicolae Ivanov.

După terminarea Liceului Nicolae Bălcescu, Ionel Voineag se înscrie la Conservatorul George Enescu din Iaşi, pe care-l absolvă în anul în care la 26 iunie 1976 debutează ca solist liric pe scena Operei Române din oraşul moldav cu rolul Rodolfo din Boemia de Puccini, examenul său de diplomă.
Tenorul Ionel Voineag şi-a început cariera de notorietate naţională şi internaţională odată cu debutul în oraşul studenţiei sale, unde este şi laureat al Concursului Naţional de Canto Francisco Vinas, de la Barcelona, în 1979, la Sofia şi în 1980, la Ostende, în Belgia, unde a obţinut Grand Prix, pentru cea mai bună prestaţie individuală şi Premiul Presei Internaţionale. Cariera muzicianului brăilean se derulează impetuos, când, în 1981, obţine o bursă de studii în Italia, la Academia Santa Cecillia din Roma şi la celebra Scala din Milano. Prestaţia sa artistică este încununată de succesul unor repetate turnee în Olanda, Spania, Germania, Franţa, Japonia, Italia, Austria, Belgia, Korrea, Irlanda…şi de concerte susţinute alături de mari solişti lirici şi dirijori ai lumii.

Studii
– 1965 – 1969 Liceul Nicolae Bălcescu din Brăila
– 1969 – 1976 Conservatorul George Enescu din Iași – secția Canto, clasa prof. Visarion Huţu
– 1980 Bursier al Acadademiei Santa Cecilia din Roma și Teatro alla Scala din Milano
– 1980 a studiat cu marele bariton italian de operă, Gino Bechi
– 1982 – 1986 a studiat cu renumitul tenor român, din perioada interbelică, Emil Marinescu.
Tenor cu mari disponibilităţi vocale, a interpretat mai toate rolurile principale din repertoriul universal de operă, vocal – simfonic şi lied, de la Rodolfo din Boema, la Cavaradosi din Tosca, Radames din Aida, Turidu din Cavaleria rusticană sau Ciprian Porumbescu din Lăsaţi-mă să cânt! de Gherase Dendrino. Repertoriul său vocal – simfonic cuprinde pagini celebre din Bach, Mozart, Beethoven, Haydn sau Paul Constantinescu iar lieduri cântă din cicluri consacrate semnate Schubert, Schumann, Liszt, Brahms, Chopin, Ciprian Porumbescu, Mihail Jora, George Enescu..
Profesor universitar la Catedra de Canto a Academiei de Muzică din Bucureşti şi solist al primei scene lirice din ţară, Opera Naţională, tenorul Ionel Voineag va reveni frecvent la Brăila, când va cânta în cadul celor două ediţii ale zilelor muzicale Orfica Lyrei, iniţiate de muzicianul brăilean doctor Nicu Teodorescu şi, mai ales, în 1995, când va face parte din juriul Festivalului Internaţional de Canto Hariclea Darclee şi cântă în oraşul natal alături de soliştii Mariana Nicolesco şi David Ohanesian.
Este căsătorit cu Suzana Voineag, profesoră de pian. Are un fiu, Cătălin Voineag (n. 1974), regizor de teatru, operă, operetă, musical și film.
Premii și distincții
– Laureat al Concursului Național de Canto, Iași (1976)
– Laureat al Concursului Internațional de Canto Francisco Viñas, Barcelona – Spania (1978)
– Premiul special al Juriului la Concursul internațional al tinerilor cântăreți de operă de la Sofia – Bulgaria (1979)
– Marele Premiu la Concursul Internațional de Canto de la Ostende – Belgia (1980)
– Premiul Revistei Flacăra, pentru Cel mai bun cântăreț de operă al anului (1986)
– Cetățean de onoare al Municipiului Brăila (1996)
– Medalia de onoare George Enescu (1998)
– Medalia de aur Darclée, Brăila (1999)
– Premiul Criticii Muzicale – Excelența discursului liric (2001)
– Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, acordat de Președenția României (2004)ionel_voineag2
– Doctor în Muzică al UNMB – Magna cum Laude – Specialitatea Canto Clasic (2005)
– Medalia și Diploma de Excelență, pentru întreaga carieră artistică, cu ocazia aniversării a 85 ani de la instituționalizarea Operei Naționale din București (2006)
– Diploma de Onoare, cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani de la înființarea, de către maestrul SABIN PAUTZA, în cadrul Conservatorului George – -Enescu din Iași, a Corului de cameră ANIMOSI (Iași, august 2008)
– Medalia Jubiliară – la 125 de ani de existență a Societății Filarmonice LYRA din Brăila (2008)
– Membru de onoare al Societății Filarmonice LYRA din Brăila (2010)
– Membru în Comitetul Director al UNIMIR (Uniunea Interpreților Muzicieni din România) – (2011)
Nicolae Herlea despre Ionel Voineag: „L-am apreciat și îl apreciez mereu. Fără îndoială, IONEL VOINEAG este un artist de mare valoare. Un om a cărui companie este o plăcere. Un artist care își respectă semenii și este la rându-i respectat…”
Prin Hotărârea Nr. 87 din 30 august 1996, artistul liric Ionel Voineag primeşte titlul de Cetăţean de Onoare al Brăilei.

Sursa: „Cetăţeni de Onoare ai Brăilei” Dumitru Anghel

 

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Proiect National de Scriere creativă „FANTEZII LITERARE” 2025

La Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, se va desfășura, în perioada februarie - iunie 2025, Atelierul de Scriere creativă...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -