sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Istoricul Brăilei – Episodul C

Important de Citit

Pe 25 oct. 1926 se naşte VASILE  PARIZESCU

Urmează Şcoala primară nr. 4, liceul N. Bălcescu, din 1945 Şcoala Militară de Ofiţeri de Artileri Piteşti, apoi Facultatea de Litere şi Filozofie, Academia tehnică Militară – Facultatea de Mecanică Bucureşti ( 1949 – 1953 ) din 1957 începe să cumpere, chiar în rate obiecte de artă, tablouri După 1972, studiază pictura sub îndrumarea maeştrilor D. Gheaţă şi Rudolf Schweitzer-Cumpăna.

Urmează cursurile Şcolii de Artă, după 1974 lucrează cu pictorul G. Vânătoru. Face călătorii de studii în Europa, Vasile-Parizescu-Pictor-si-colectionar-de-artaChina, dar lucrează şi în domeniul militar, la construcţia de blindate sau automobile de teren, unde are 20 de lucrări, studii şi comunicări ştiinţifice.

Participă la expoziţii de artă plastică, pictură şi sculptură la sala Dalles sau Muzeul de Artă. Este ales preşedinte de onoare al Asociaţiei Artiştilor Plastici Amatori din Bucureşti, membru fondator şi preşedinte al Societăţii Colecţionarilor de Artă din România, după 1990 redactor şef al revistei „ProArte”.

După 1980 participă la expoziţii naţionale sau de grup, la vernisaje în capitală sau în ţară., ar expoziţii personale la galeriile de Artă ale Cercului Militar Naţional, Iaşi, Tulcea, brăila . Expune la Moscova, Tokyo ( 1994 ), multe din lucrările sale se află în muzee sau în colecţii particulare în Brăila, japonia sau Europa. Pentru întreaga operă primeşte diplome, medalii, printre ele premiul”Ghe. Pătraşcu”, Moscova – 1987 la festivalul Internaţional de Artă. Este membru al Senatului Academic de Artă Modernă din Roma, din 1999, membru fondator al societăţii „N. Grigorescu” din Câmpina, membru fondator al Fundaţiei „H. Darclee”. A deţinut funcţii importante în organele de conducere ale M.Ap.N. Din nov. 1996 este Cetăţean de Onoare al Brăilei.

Publică 25 de cărţi cu subiect de tehnică militară : „Tancul” – 1962, „Autoturismele ARO” – 1976, „Criza energetică şi automobilul” – 1984, „Istoria motomecanizării armatei” – 1990. A publicat peste o mie de studii, articole ştiinţifice şi tehnice, dar şi de artă în limba română şi engleză. Premiul I la Expoziţia Naţională din 1979, 1981, 1983, 1985 şi 1987. Laureat al premiului I republican pentru ştiinţă în 1979.

Mare personalitate în domeniul artei, expert, cu preocupări diverse, colecţionar, om de cultură cu rafinate gusturi. Inginer mecanic, pictor, general de brigadă – artistul brăilean Vasile Parizescu, cu vestitukl său papion şi ţinuta impecabilă, ce aminteşte de Brăila interbelică, face cinste urbei de unde a plecat.

În 2010, expune 80 de lucrări la Cercul Militar Bucureşti, pictură, acuarelă, grafică, toate executate după moartea soţiei. Expoziţia a fost un mare succes.

 

 ************

calea-victoriei[the_ad id=”12306″]

Se întemeiază Cercul de studii şi cercetări locale, Şc. primară de băieţi nr. 12 în bariera Căplăraşilor ( azi Şc. nr. 3, Şc. de fete nr. 10 pe str. Victoriei nr. 87, Şc. particulară Româno-Catolică pe str. galaţi nr. 19, Liceul Comercial de fete, pe str. vapoarelor nr. 14

Prof. univ. Constantinescu K. Gheorghe organizează Institutul naţional zootehnic, Societatea Lyra se mută pe str. Cojocari, preşedinte – Liviu Macedonescu, biblioteca „Petre Armeneanca” avea 10000 de volume.

Pe 10 mai apare ziarul „Brăila socialistă”.

Epidemie de febră tifoidă

La 1 sept. se introduce obligativitatea purtării uniformei şcolare de către elevii liceului N. Bălcescu, matematica o predă prof. Kreindler Oscar.

VA URMA

[the_ad id=”14977″]

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Proiect National de Scriere creativă „FANTEZII LITERARE” 2025

La Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, se va desfășura, în perioada februarie - iunie 2025, Atelierul de Scriere creativă...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -