Petre Andrei
Născut pe 26 iunie 1861, după terminarea liceului N. Bălcescu, fără sprijin din partea părinţilor, pleacă la Iaşi, unde câştigă o bursă de studii ; cu ajutorul meditaţiilor termină Facultatea de filozofie cu „magna cum laude” (1913). Cu doctoratul luat la Berlin şi Leipzig, în 1922 este profesor la Catedra de sociologie a Facultăţii de litere şi filozofie Iaşi, director al Bibliotecii Universitare Iaşi, membru al Academiei din Berlin şi Washington. În 1933 este subsecretar de stat la Ministerul Instrucţiunii, iar în 1938 – ministru al Educaţiei Naţionale. Poziţia sa antifascistă, este susţinută la catedră şi la tribuna Parlamentului, iar despre „mascarada regală” spunea : …Am oroare de toată frământarea aceasta de vanităţi, în care nimeni nu e sincer şi util pentru ţară.
Se retrage din funcţii, dar legionarii cer excluderea „indezirabililor”, pe 4 octombrie 1940, i se percheziţionează casa în prezenţa soţiei şi a celor 4 copii, urmând să fie arestat, dar se otrăveşte. La înmormântarea sa o mulţime de oameni participă ca un protest împotriva regimului.
––-
BRĂILA DUPĂ ANUL 1862
(perioadă cu imagini puține)
În 1862, se înfiinţează „Asociaţia agricolă română” – cu scopul arendării de moşii şi mijlocirea vânzării cerealelor şi Societatea de asigurări „Brew & Cie”.
Căpitanul portului şi agentul vamal au obligaţia să verifice fiecare navă aflată în port, apare un birou poştal particular, dar apar şi primele cutii poştale pe străzile principale ; se lucrează la Biserica din centru, apar noi elemente de arhitectură, corpul este prelungit cu 7 m spre vest.
Începe construcţia Comenzii de Foc (localul pompierilor), pe str. Orientului, proiectant arh. D. Poenaru.
Pe izlazul oraşului erau 117 mori de vânt, cea mai veche din 1822, ( multe pentru zona de S-W ), se ridică Fabrica de spirt şi rachiu a lui Hagi Costea, Panait Schima, Efstratie Duca şi Haim Bercovici, atelierul de tăbăcărie Ştefan Checeleti, Fabrica de macaroane, două mori cu aburi, timp în care sunt secularizate averile mănăstireşti.
Pe 15 februarie 1863, se naşte Teodorescu Constantin, care va emigra în America, unde în 1886 se înrolează în U.S. Navy, trece prin Brăila (1891), iar în 1898, fiind ambarcat pe nava de război „Maine”, aflată la Havana. Nava va exploda, marinarul Teodoresco este ucis , devenind erou american, fiind îngropat în cimitirul eroilor din Arlington – Washington.
Epitropia grecilor din Brăila, redactează un memoriu ( 26 februarie 1863 ), către domnitorul A. I. Cuza, pentru construirea unei biserici , dar şi către Prefectura Brăila. Între timp, pe 21 martie apare Înaltul Decret Domnesc nr. 272, care prevedea : …în toate mănăstirile şi bisericile statului, cultul divin să se serbeze de astăzi numai în limba română. După publicarea acestui document, pe 24 martie slujba are loc la Biserica Catedrală din centru, unde majoritatea enoriaşilor erau greci, au loc incidente.
VA URMA