sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Monumentele Brăilei – Episodul I

Important de Citit

Oraş de legendă, cu vechime seculară, fiică a Dunării, Brăila îmbină trecutul cu prezentul la tot pasul. Fără a fi un oraş muzeu, oraşul are numeroase monumente ce îi conferă un farmec deosebit, şi-l face pe orice vizitator să se gândească cu plăcere la momentul reîntâlnirii cu el.

Pentru a-i cunoaşte farmecul, propunem un număr de trasee rânduite de însăşi gometria unică a oraşului.

1. Traseul parcurilor şi pieţelor publice

PIAŢA TRAIAN (Centrul vechi)

Reprezintă de fapt inima oraşului, centrul său vechi, de unde se deschid ca razele soarelui toate străzile oraşului, deci şi principalele noastre trasee.

Piaţa se datează din 1833, atunci fiind pavată cu piatră cubică. S-a numit iniţial Piaţa Sfinţii Mihail şi Gavril şi avea o suprafaţă de 11.000 mp. Dintre obiectivele care se găsesc în interiorul său menţionăm:

arhangheli-braila-(7)

I. Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”

– transformată dintr-o veche moschee în anul 1832.

Din anul 1923 i s-a adăugat şi clopotniţa actuală prin bunăvoinţa lui Nedelcu Chercea. Este declarată monument istoric, fiind singurul de acest gen din ţară şi al treilea din Europa. În prezent în curs de renovare totală păstrează şi următoarele elemente turceşti: plafonul având în centrul gobecul şi ştreaşina de lemn prelungită numită sacec. Clădirea fostei moschei datânt din 1667 o face să devină cea mai veche clădire a oraşului. Bisrica dispune de o icoană din aud a „Sfântului Mihail” donată în anul 1834 de familia impeială rusă.

dsc_2093

 

Sursa: Ionel Ştefan ALEXANDRU, Milica ALEXANDRU – BRĂILA

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Proiect National de Scriere creativă „FANTEZII LITERARE” 2025

La Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, se va desfășura, în perioada februarie - iunie 2025, Atelierul de Scriere creativă...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -