Palatul Administrativ de pe strada Călăraşi, nr.25, este str. Orientală, vest str. Călăraşi, nord str. Justiţiei a fost construit în anul 1891, astăzi Facultatea de Inginerie. Aici au funcţionat: Prefectura Judeţului, Tribunalul Judeţulu Brăila, Parchetul, o Şcoală de partid, Facultatea muncitorească, Sfatul Popular al Raionului Brăila, Consiliul Judeţean (din anul 1968 şi până în anul 1977). S-a numit la un moment dat şi Palatul Culturii, care va găzdui într 1955-1957 Biblioteca Raională. În anul 1939 în imobil îşi desfăşura activitatea şi Legiunea de Străjeri. Tot pe Calea Călăraşilor, la numere diferite au funcţionat următoarele instituţi:
Palatul Comunal, strada Călăraşi, nr.9, unde a funcţionat Primăria Municipiului construit de Antonie Sgardeli în anul 1873, vândut în 1877 lui Mihail Spartanlli, care la rândul său l-a vândut în 1939 Primăriei Brăila. Imobilul se compunea din 5 corpuri. Actual pe amplasamentul fostului Palat Comunal se află Banca Comerciala Română, Direcţia de Muncă şi Casa Judeţeană de Pensii.
La nr. 11, str. Călăraşi, a funcţionat Oficiul Stării Civile Brăila, imobil cumpărat de la Societatea Creditul Funciar Rural Bucureşti în anul 1937, numit şi Casa Opran (după numele fostului proprietar Luciliu Opreanu).
Casa Asigurărilor Sociale, str. Călăraşi nr. 14, imobil construit în anul 1936 având 17 încăperi la subsol pentru magazie, instalaţii tehnice, apărare antiaeriană; 12 săli la parter pentru farmacii şi sală de aşteptare; 15 saloane la etajul 1 – pentru consultaţii medicale şi săli de operaţie; 21 de camere la etajul 2 – pentru cabinete medicale şi birouri; şi 6 cabinete la etajul 3 – pentru consiliile de administraţie şi de judecată şi pentru locuinţa directorului instituţiei. După 1950 a funcţionat ca spital şi policlinică de copii. Întreţinerea imobilului este asigurată de Casa de Asigurări.
Sursa: Brăila în cărţi poştale ilustrate, Ştefania Botez; Album foto-documentar 1896-1948, Ion Volcu