Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila marchează acest eveniment prin organizarea expoziției „Povestiri din drumul Brăilei” care conține documente din colecțiile Secției Împrumut Adulți, disponibile pentru împrumut.
Fănuș Neagu a fost un povestitor, memorialist, romancier, nuvelist și dramaturg, care a adus un aport important la evoluția literaturii române. A fost membru corespondent al Academiei Române, director al Teatrului Național din București și de foarte multe ori a colaborat cu industria cinematografiei ca scenarist sau creator de dialoguri. Câteva dintre nuvelele și povestirile sale au fost traduse și incluse în numeroase antologii apărute în străinătate.
S-a născut la 5 aprilie 1932, în localitatea Grădiștea de Sus, județul Brăila, într-o familie de țărani. Numele real este Ștefan Neagu. Primul roman publicat de Fănuș Neagu a fost „Îngerul a strigat” (1968). Au urmat romanul „Frumoșii nebuni ai marilor orașe” (1976), nuvelele din volumul „Insomnii de mătase” (1981), „Pierdut în Balcania” (1982). A fost redactor la revistele „Luceafărul” și „Amfiteatru”, a scris cronici sportive la „România Literară”. În 1976 a scris scenariul și a jucat în filmul „Casa de la Miezul Nopții”, regizat de Gheorghe Vitanidis. În 1993 a apărut ca actor în filmul „Crucea de piatră”, realizat după scenariul scris de Titus Popovici și regizat de Andrei Blaier.
A colaborat cu articole, reportaje, povestiri la foarte multe ziare și reviste, a prefațat diverse cărți cu profil sportiv sau turistic și a mai publicat tablete sportive, foarte pitorești, în „România literară”, adunate în volumele „Cronici de carnaval” (1972) și „Cronici afurisite” sau „Poeme cântate aiurea” (1977).
De asemenea, a scris și literatură pentru copii („Caii albi din orașul București”, 1967). Înzestrat cu un talent cu totul de excepție, creator de limbă literară, Fănuș Neagu a fost distins cu Premii ale Uniunii Scriitorilor în 1964, 1968, 1970 și 1988, potrivit academiaromana.ro . La 12 noiembrie 1993 a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar din 21 decembrie 2001 a fost membru titular.
Expoziția este realizată de Florentina Petcu, bibliotecar și poate fi vizionată în holul Secției Împrumut Adulți în perioada 24-31 mai 2021.