Ingrediente :
1,5 kg mere
4 ouă
75 g făină
150-200 g zahăr
1 plic praf de copt sau amoniac
gem de fructe, după gust
esențe
scorțișoară
unt sau ulei de măsline
Mod de preparare :
Pasul 1 : Merele se curăță de coajă și se scot cu grijă cotoarele, astfel încât să rămână întregi.
Pasul 2 : Se prepară aluatul astfel : se separă albușurile de gălbenușuri iar albușurile se bat spumă adăugându-se în ploaie 65 g zahăr,făina și esențele.
Pasul 3 : Restul zahărului, în funcție de mărimea vasului în care se prepară prăjitura se pune în vasul respectiv, încălzit în prealabil și se pune pe foc pentru a se carameliza zahărul.
Pasul 4 : După ce s-a caramelizat zahărul, și l-ați întins pe marginile vasului se adaugă merele, unul lângă altul iar centrul se umple cu gem iar deasupra fiecărui măr se pune puțin unt sau ulei de măsline și se pun la cuptor până când merele se înmoaie. Apoi se adaugă aluatul și se introduc înapoi la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
Pasul 5 : Când sunt gata, se răstoarnă pe o tavă, în poziție inversă decât atunci când au fost adăugate în vas, merele caramelizate revin deasupra. Se ornează după plac și se servește când se răcește.
Poftă bună