sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Primul ajutor în cazul unei hemoragii

Important de Citit

Hemoragiile reprezintă pierderea de sânge în afara sistemului vascular și pot fi pe de o parte arteriale, venoase sau capilare, dar și interne, externe și exteriorizate, după locul unde se scurge sângele.

Gravitatea hemoragiei depinde de sângele pierdutO-hemoragie-600x428

În hemoragia arterială, sângele este roșu deschis și curge ritmic în rană. În cea venoasă sângele este roșu închis și curge în valuri. În hemoragia capilară sângele mustește în rană. În cea internă sângele se scurge într-o cavitate închisă. În cea externă sângele apare la suprafața corpului. În hemoragia exteriorizată sângele se scurge într-un organ ce comunică cu exteriorul.

Pentru a realiza gravitatea unei hemoragii se face o apreciere a cantității de sânge pierdut. Victima poate manifesta amețeli, transpirații reci, tensiune arterială scăzută, respirație rapidă, puls accelerat, frisoane, agitație, convulsii, dilatarea pupilelor și/sau lipotimie.

Se notează ora și minutul la care a fost legat garoul

Acordarea primului ajutor include poziționarea victimei pe spate, cu capul mai jos decât nivelul trunchiului și cu picioarele ridicate la circa 30 cm pentru a facilita irigarea cu sânge a creierului. După ce se stabilește tipul hemoragiei, se trece la oprirea sângerării. Aceasta se face prin apăsarea manuală – mai sus de rană astfel încât să dispară pulsul arterial de pe artera ce se comprimă -, prin pansament compresiv – prin așezarea unor comprese groase direct pe rana sângerândă peste care se pune un bandaj de presiune ce se strânge (nu prea tare pentru a nu opri circulația) sau prin aplicarea unui garou în partea de sus, deasupra rănii – atunci când gravitatea hemoragiei pune în pericol viața victimei și când sângerarea nu poate fi oprită altfel.

Garoul trebuie să înconjoare membrul de două ori și i se atașează un bilet cu ora și minutul în care a fost aplicat. Acesta nu se acoperă pentru a fi ușor vizibil de către medici.

Victima poate fi astfel transportată la spital, dar tot în poziție așezată cu capul mai jos decât nivelul corpului, cu picioarele cu circa 30-45 de grade mai sus și pe laterală în cazul persoanelor inconștiente.

 

Sursa : Farmaciile Dona.

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Proiect National de Scriere creativă „FANTEZII LITERARE” 2025

La Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, se va desfășura, în perioada februarie - iunie 2025, Atelierul de Scriere creativă...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -