Nu este un secret că într-o casă nouă cele mai mari cheltuieli cu amenajarea/ renovarea sunt cele pentru bucătărie și baie. Asta pentru că presupun mult mai mult decât un văruit și vopsit- suprafețe care trebuiesc protejate de umezeală și murdărie, spațiu nu prea generos care trebuie organizat cu gust pentru toate activitățile care se vor desfășura acolo, instalații, sistem de aerisire, mobilier potrivit etc, etc. Am cumpărat de curând o casă și, sincer, după ce am epuizat toate economiile noastre cu bucătăria, am hotărât ca baia să o renovăm mai târziu.
Dacă totuși vrei să dai un look nou și proaspăt și băii tale, iată câteva idei de a o remodela și amenaja fără să fii nevoit să faci cheltuieli exorbitante. Aceste sugestii vor face și ca baia ta să arate modern.
- Ferestre mai mari și aerisire bună- dacă ai ocazia, mărește ferestrele sau îmbunătățește sistemul de aerisire al băii. Poti folosi un calculator de termopane pentru a alege varianta optima. Nimic nu arată mai jalnic ca o baie cu mirosuri grele și igrasie pe pereți. O idee este și să îmbunătățești iluminatul în baie, fie că asta înseamnă să lași ferestrele descoperite fără perdele, jaluzele sau draperii (eventual folosește folii care se lipesc pe geamul termopan dacă vrei să te ferești de priviri nedorite). O baie bine luminată va arăta mai bine și mai spațioasă.
- Înlocuiește robinetele cu unele moderne și adaptate stilului în care îți amenajezi baia- nimic nu aduce o schimbare rapidă decât un robinet care este nou, funcțional și strălucește. Nu trebuie să alegi ceva scump, doar ceva care arată modern care să se potrivească la vechea conexie, mai ales dacă aceea este încă funcțională.
- Mai poți schimba chiuveta cu una nouă. La fel, există multe tipuri și materiale iar foarte scump nu înseamnă și că este neaparat de calitate. Variantele pe blat și freestanding sau cu un format mai interesant pot să schimbe radical fața camerei tale de baie. Dar în loc să optezi pentru marmură, piatră și alte materiale pretențioase, alege ceva ce doar le imita sau au un astfel de format modern. Pentru suport poți recondiționa un dulap sau cumpăra un blat pe care să îl fixezi în perete.
- Vopsește gresia și faianța în loc să le schimbi în întregime. E o muncă enormă să le dezlipești și să cureți surplusul de adeziv și apoi să plătești și material și adeziv pentru a pune altele noi. Există vopsea specială pentru ceramică și cu ajutorul unui șablon poți face chiar modele interesante în anumite zone ale băii. O altă idee ar fi să dai jos faianța dacă este deteriorată sau veche și să nu mai acoperi toți pereții ci numai partea de deasupra chiuvetei/ căzii. Restul dă cu un var rezitent la umezeală. Nu mai sunt actuale băile cu toți pereții acoperiți de faianță și nici atât cei doar cu brâuri inestetice de faianță.
- Recondiționează cada în loc să o schimbi – există profesioniști care pot veni și aplica un strat de email căzii și aceasta va arăta ca nouă. Evident schimbarea ei implică cheltuieli mult mai mari
- Nu o aglomera cu foarte multe piese de mobilier, decorațiuni etc – folosește dulapuri închise în care să depozitezi diverse lucruri necesare în baie, cutii, coșuri sau rafturi de perete. O baie ordonată și decorată minimalist va avea un look modern chiar dacă nu este foarte spațioasă.