duminică, ianuarie 19, 2025

Strada Călăraşi

Important de Citit

Ilustrata redă o imagine mică din strada Călăraşi din timpul ocupaţiei germane din anul 1917. Se poate observa tramvaiul cu nr. 23 cu reclama la firma Lacrima zorilor, câteva trăsuri staţionând pe ambele laturi ale străzii iar în partea stângă un grup de locuitori pozând fotografului.

calarasi

Iniţial s-a numit Calea Silistreii, devenită în anul 1885 Calea Călăraşilor. În anul 1920 comisia pentru denumirea străzilor hotărăşte ca strada să poarte numele lui Nicolae Filipescu. Între anii 1945-1960 se numeşte Generalissimul Stalin, iar din 1961 se revine la Calea Călăraşilor.

calarasi2

Pe Calea Călăraşilor a fost construită Piaţa Concordiei cu următorul amplasament: est- str. Griviţei, nord- Biserica Sf. Parascheva, vest- str. Mihai Bravu, sud- str. Concordiei şi funcţiona pe terenul dobândit prin schimbul intervenit între Primărie şi Parohia Bisericii Sf. Parascheva în 12 august 1933. Piaţa a fost construită în acelaşi an astfel: corpul 1 (232 mp 1000lei/mp) era o hală pentru măcelărie şi zarzavat compusă din 11 celule cu lumină, apă şi canalizare; restul terenului (fără construcţii) se folosea pentru piaţa deschisă.

 

Sursa: Brăila în cărţi poştale ilustrate, Ştefania Botez; Album foto-documentar 1896-1948, Ion Volcu

Comentarii

comentarii

Articolul precedent
Articolul următor
- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Proiect National de Scriere creativă „FANTEZII LITERARE” 2025

La Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, se va desfășura, în perioada februarie - iunie 2025, Atelierul de Scriere creativă...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -